To ΒΜW Isetta επιστρέφει μέσω κινέζικου... copy-paste!


Ένα από τα πιο δημοφιλή μεταπολεμικά οχήματα της Ευρώπης επιστρέφει στην παραγωγή, ως μια αντιγραφή από τους συνήθεις ύποπτους, τους Κινέζους κατασκευαστές.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ
  • 12/2/2018

Το BMW Isetta είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική μορφή "αυτοκινήτου" των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων, όταν η Ευρώπη (και πολύ περισσότερο η Γερμανία) προσπαθούσε να σταθεί ξανά στα πόδια της. Η επιστροφή της όμως στο 2018 μάλλον μοιάζει εντελώς παράδοξη, ίσως και ένα κακόγουστο βιομηχανικό αστείο.

Όμως οι Κινέζοι φαίνεται ότι δεν αρκούνται στις αντιγραφές των καινούργιων μοντέλων, αλλά αρχίζουν να πηγαίνουν και πίσω την ιστορία. Και μία από αυτές, η Eagle, βρήκε ως έξυπνη ιδέα να λανσάρει ένα όχημα που θυμίζει έντονα το Isetta και το 600.

Το όνομά του είναι Eagle EG6330K, ένα όνομα που θυμίζει κωδικό κάποιου κινητού ή τηλεόρασης, παρά αυτοκινήτου, και μάλιστα με τέτοια ιστορία όπως το πρωτότυπο. Η μόνη -και αναμενόμενη, για λόγους ασφαλείας- διαφοροποίηση είναι ότι δεν υπάρχει η χαρακτηριτική εμπρός ανοιγόμενη πόρτα του κλασικού Γερμανικού μοντέλου, αλλά τέσσερις κανονικές πόρτες. Ενώ επίσης δεν είναι τρίτροχο, αλλά διαθέτει και δεύτερο τροχό στον πίσω άξονα.

Στο εσωτερικό πάντως είναι σαφώς πιο μοντέρνο από το παλαιό BMW με σύγχρονα στοιχεία, μοντέρνο σχεδιασμό, και αρκετά στοιχεία εξοπλισμού που διαθέτουν τα σημερινά αυτοκίνητα. 

Η όλη ιστορία γίνεται γιατί στην Κίνα αυτή την στιγμή υπάρχει τεράστια ζήτηση για μικρά ηλεκτρικά μοντέλα. Το συγκεκριμένο έχει έναν ηλεκτροκινητήρα 5,3 ίππων και μία μπαταρία των 7,2 kWh. Η μέγιστη ταχύτητά του φθάνει στα 60 km/h και η αυτονομία του είναι στα 120 κιλά. 

Υπάρχουν θέσεις για τέσσερις επιβάτες και το βάρος του είναι στα 750 κιλά. Όσο για την τιμή του, υπολογίζεται γύρω στα 4.000 δολάρια στην αγορά της Κίνας.