Το Datsun 240Ζ είναι ο γεννήτορας όλων των σπορ Nissan


Το 240Ζ είναι σίγουρα μεταξύ των πιο κλασικών Made in Japan αυτοκινήτων και ένα από τα πιο σημαντικά σπορ μοντέλα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: Bring a Trailer
  • 19/10/2020

To 240Z ή Fairlady της Datsun, όπως έγραφε χαρακτηριστικά στην τρίτη του πόρτα, μπορεί να έχει σχεδόν 50 χρόνια στην πλάτη του αλλά εξακολουθεί να δείχνει ακόμα φρέσκο. Κάτι που πρέπει να αποδοθεί στο κλασικό του για σπορ κουπέ σχήμα με το μακρύ καπό, το μικρό πίσω πρόβολο και την έντονη κλίση της οροφής στο πίσω μέρους τους. Χαρακτηριστικό στοιχείο αναγνώρισής τους οι «χωστοί» προβολείς που σε κάποια μοντέλα καλύπτονταν από Plexiglas.

To κόκκινο 240Z με τη λευκή ρίγα των φωτογραφιών μας είναι μοντέλο του 1971, βρισκόταν από το 2002 στο μουσείο αυτοκινήτου Malamut, ενώ στην κατοχή του ανθρώπου που το πουλά βρίσκεται τα τελευταία τρία χρόνια. Η κατάσταση του αμαξώματός του μετά από μια μακρά και πλήρη διαδικασία αναπαλαίωσης είναι εξαιρετική από όλες τις απόψεις.

Το εσωτερικό του είναι κλασικό για σπορ μοντέλο των αρχών της δεκαετίας του ’70: επενδύσεις από μαύρη δερματίνη, ξύλινο τιμόνι αλλά και ξύλινος επιλογέας, ραδιόφωνο Hitachi AM, ενώ στις ιδιαιτερότητές του περιλαμβάνεται το σύστημα κλιματισμού -μιλάμε για πριν από 50 χρόνια!- αλλά και σπέσιαλ μαρσπιέ.

Το κοντέρ γράφει μόλις 50.000 χιλιόμετρα -για την ακρίβεια 31.000 μίλια- και ο εξακύλινδρος σε σειρά κινητήρας των 2.400 κυβικών εξακολουθεί να αποδίδει 150 PS στις 5.600 rpm και 198 Nm στις 4.400 rpm. Συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο τεσσάρων σχέσεων και κινητήριοι τροχοί είναι φυσικά οι πίσω.

Το εξαιρετικό αυτό Datsun 240Z πωλείται σε online δημοπρασία που ολοκληρώνεται τις επόμενες ώρες. Η υψηλότερη μέχρι στιγμής προσφορά είναι 111.000 δολάρια.