Το επόμενο VW Passat ίσως είναι πλήρως ηλεκτρικό


Η VW ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΟΠΟΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΟΠΩΣ ΤΟ PASSAT ΙΣΩΣ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 8/2/2020

Το πλάνο της VW μέχρι το 2025 προβλέπει πολλά νέα μοντέλα στην πορεία προς τον πλήρη εξηλεκτρισμό της γκάμας της, και μέσα σ' αυτά το Passat έχει μία ιδιαίτερη θέση. Κυρίως γιατί η εμπορική του πορεία, λόγω και της κυριαρχίας των SUV δεν είναι αυτή των παλαιότερων ετών, κάτι που μάλλον αλλάζει και την στάση της ίδιας της εταιρίας απέναντι σ' αυτή την κατηγορία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο υπεύθυνος της εταιρίας στην Αμερική δήλωσε ότι το Passat έχει πλέον έναν περιορισμένο κύκλο ζωής, και είναι ίσως λογικό να υποθέσει κανείς ότι όταν αυτή η γενιά φθάσει στο τέλος της, ο διάδοχός της ίσως να είναι ένα αυτοκίνητο χωρίς την παρουσία του κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Η πτώση των πωλήσεων του Passat είναι σημαντική τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική, όπου από τις 117.023 μονάδες του 2012 έπεσε στις μόλις 14.123 μονάδες πέρσι! Πρόκειται για μία εξοντωτική πτώση πωλήσεων, που σε άλλες εταιρίες όπως η Ford και η GM οδήγησε στην κατάργηση αυτών των σεντάν.

Οι φήμες θέλουν την εταιρία να εξετάζει το ενδεχόμενο το νέο sedan της εταιρίας να βασίζεται στο I.D. VIZZION Concep που παρουσιάστηκε το 2018. Η παραγωγή του αναμένεται μέσα στο 2022, και χάρη στην μεγάλη μπαταρία των 111 kWh μπορεί να έχει αυτονομία πάνω από 665 χιλιόμετρα. Χρησιμοποιώντας και δύο ηλεκτρικά μοτέρ, η συνδυασμένη ισχύς θα φθάνει τα 306 άλογα.

Μένει να δούμε αν όντως όλα αυτά γίνουν πραγματικότητα και αν η εταιρία επιμείνει στην ανάγκη ύπαρξης ενός sedan στην κατηγορία αυτή ή θα υποκύψει στην τάση της αγοράς για ένα ακόμα SUV ή έστω ένα υπερυψωμένο νέο Passat με αμιγώς ηλεκτρική κίνηση.