Το Honda Civic Type R μπήκε στο Nurburgring και έσπασε τα χρονόμετρα (videos)


Μετά την Suzuka το ιαπωνικό hot hatch κατακτά και την «Πράσινη Κόλαση» σημειώνοντας ρεκόρ γύρου για προσθιοκίνητο. Δείτε την προσπάθειά του.

  • 20/4/2023

Τέτοια εποχή το 2022, λίγο πριν την επίσημη αποκάλυψη του νέου Honda Civic Type R, οι Ιάπωνες έντυσαν ένα πρωτότυπο με μπόλικο καμουφλάζ και το έριξαν στην  πίστα της Suzuka για να δουν... τι ψάρια θα πιάσει. Ο γύρος του ιαπωνικού hot hatch ήταν εντυπωσιακός και κατάφερε να σημειώσει χρόνο ρεκόρ  2:23:120, ο οποίος είναι ο καλύτερος που έχει πετύχει προσθιοκίνητο.

Τα ρεκόρ γύρων όμως είναι σαν τα πατατάκια... Ένα ίσον κανένα. Για αυτό το Type R τις προηγούμενες ημέρες μπήκε στην εμβληματική διαδρομή των 20,8 km στο Nurburgring Nordschleife και έδειξε για ακόμα μία φορά τα «δόντια» του σταματώντας το χρονόμετρο στα 7:44.881.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο παραπάνω χρόνος είναι σχεδόν ίδιος με τον αντίστοιχο που είχε πετύχει η προηγούμενη γενιά του Type R (FK8) ωστόσο αυτό το ρεκόρ είχε γίνει με την παλιά, πιο σύντομη χάραξη της πίστας που ίσχυε μέχρι το 2019.

Όπως ενημερώνει η Honda το αυτοκίνητο που έγραψε το νέο ρεκόρ «φορούσε» ελαστικά Michelin Pilot Sport Cup 2 Connect. Το σετ αναπτύχθηκε μετά από συνεργασία της Honda με τη Michelin, αξιοποιώντας όλα τα δεδομένα που είχαν από το Pilot Sport 4S που είναι το στάνταρ ελαστικό του ιαπωνικού hot hatch.

Κάτω από το καπό βρίσκεται ένα τετρακύλινδρο turbo σύνολο των 2,0 λίτρων που στέλνει τη δύναμη  στους μπροστινούς τροχούς μέσω ενός εξελιγμένου κιβώτιου ταχυτήτων 6 σχέσεων. Το σύνολο αποδίδει 329 PS στις 6.500 rpm και 420 Nm ροπής, τα οποία είναι διαθέσιμα στις 2.200 rpm και παραμένουν έως τις 4.000 rpm. Ετσι, το νέο Honda Civic Type R μπορεί να επιταχύνει από 0-100 km/h σε 5,4 sec. και να φτάσει σε τελική ταχύτητα τα 275 km/h.

Μετά την επίτευξη του ρεκόρ ο επικεφαλής ανάπτυξης του Honda Civic Type R, Hideki Kakinuma δήλωσε: «Αναπτύξαμε το νέο Type R με στόχο να ξεπεράσουμε όλα τα προηγούμενα επιτεύγματα της σειράς. Από την έναρξη των πωλήσεων στην Ιαπωνία τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχουμε λάβει αμέτρητα μηνύματα με πελάτες που εκφράζουν την απόλυτη ικανοποίησή τους και τα οποία ξεπερνούν κάθε προσδοκία μας. Ωστόσο είχαμε ακόμα μία αποστολή να εκπληρώσουμε, η οποία ήταν να διεκδικήσουμε τον τίτλου του ταχύτερου προσθιοκίνητου αυτοκινήτου σπάζοντας το ρεκόρ γύρου στην πίστα του Nurburgring. Έξι χρόνια μετά το ρεκόρ γύρου που σημειώσε το Civic Type R (FK8) φτάσαμε σε αυτή τη νέα επιτυχία που είναι το αποτέλεσμα του πάθους που βάλαμε στην ανάπτυξη του αυτοκινήτου και επιθυμία μας είναι να μοιραστούμε αυτό το ρεκόρ με όλους τους fans του Type R σε όλο τον κόσμο».

Δείτε τα videos με Honda Civic Type R να σπάει τα ρεκόρ στο Nurburgring...