Το ηλεκτροκίνητο Toyota bZ4X φέρνει το μέλλον πιο κοντά


To πρώτο ηλεκτροκίνητο SUV της Toyota αποτελεί γεγονός μετά και την πρεμιέρα της πρωτότυπης εκδοχής του στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Σαγκάης.

  • 19/4/2021

Την Κίνα επέλεξε η Toyota για την παγκόσμια πρεμιέρα του πρώτου ηλεκτροκίνητου SUV της ιστορίας της. Πρόκειται για την πρωτότυπη –για την ώρα- εκδοχή του Toyota bΖ4Χ, το οποίο αναμένεται να περάσει στην παραγωγή στα μέσα της επόμενης χρονιάς, αποτελώντας το πρώτο μέλος μιας οικογένειας ηλεκτροκίνητων μοντέλων.

Το Toyota bZ4X συνιστά σε επίπεδο σχεδιασμού τη συνέχεια όσων είχαμε δει μέχρι σήμερα από την ιαπωνική φίρμα, αξιοποιώντας παράλληλα στοιχεία τα οποία συναντούσαμε σε προτάσεις της Lexus.

Ένα σημαντικό άλμα προς το μέλλον πραγματοποιεί και ο σχεδιασμός στον θάλαμο επιβατών, όπου κυριαρχεί η εντυπωσιακή σε μέγεθος κεντρικά τοποθετημένη οθόνη αφής και ο επίσης ψηφιακός πίνακας οργάνων, ο οποίος έχει μετακινηθεί πολύ κοντά στο παρμπρίζ.

Στοιχεία σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές του αυτοκινήτου δεν έχουν δοθεί στο φως στης δημοσιότητας, ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το μεσαίων διαστάσεων SUV της Toyota θα προσφέρεται σε δικίνητες και τετρακίνητες εκδόσεις με έναν και δύο ηλεκτροκινητήρες αντιστοίχως.

Η οικογένεια ηλεκτροκίνητων μοντέλων bZ της Toyota θα αριθμεί επτά μέλη και θα αποτελείται τόσο από κλασικά hatchbacks όσο και από SUVs.

Και τα επτά μοντέλα θα μοιράζονται την ίδια αρχιτεκτονική, καθώς η Toyota έχει αναπτύξει μια νέα πλατφόρμα ειδικά προσαρμοσμένη στις ανάγκες των ηλεκτροκίνητων μοντέλων.

Μάλιστα, στόχος της ιαπωνικής φίρμας είναι μέχρι και το 2025 να έχει περάσει στην παραγωγή 15 ηλεκτροκίνητα μοντέλα, ακολουθώντας την τάση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.