Το Kia HabaNiro είναι ένα φουτουριστικό, ηλεκτρικό SUV


Το ενδιαφέρον πρωτότυπο της Kia θα είναι ένα από αυτά που θα πρωταγωνιστούν στην έκθεση της Νέας Υόρκης.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 18/4/2019

Το HabaNiro δείχνει το μέλλον των SUV της Kia, ίσως των πιο μικρών και πιο νεανικών, ενώ ταυτόχρονα ίσως να είναι και η πρώτη εμφάνιση μιας ενδεχόμενα νέας σχεδιαστικής λογικής της μάρκας. Κι αυτό γιατί το HabaNiro είναι το πρώτο Kia μετά από αρκετά χρόνια, που δεν διαθέτει τη χαρακτηριστική μάσκα Tiger Nose. Η δική του μάσκα είναι εμπνευσμένη σύμφωνα με τους σχεδιαστές τους -το design του πιστώνεται στο στούντιο της Κορεάτικης εταιρείας στην Καλιφόρνια- από τους καρχαρίες.

Παράλληλα διαθέτει χαρακτηριστικά φώτα ημέρας που παραπέμπουν σε καρδιογράφημα και ενώνονται μεταξύ τους με μια φωτεινή λωρίδα, ενώ η εικόνα του προσδιορίζεται και από την τονισμένη ποδιά του. Το πιο εντυπωσιακό του χαρακτηριστικό όμως είναι οι τέσσερις πόρτες του που ανοίγουν προς τα πάνω και αποκαλύπτουν ένα εξίσου φουτουριστικό εσωτερικό. Στο οποίο εντύπωση κάνει η ύπαρξη μόνο του τιμονιού.

Το οποίο, όπως και τα πεντάλ, μαζεύει προκειμένου όταν το HabaNiro κινείται αυτόνομα -είναι 5ου επιπέδου- οι εμπρός επιβάτες να έχουν περισσότερο χώρο στη διάθεσή τους και να δουν άνετα π.χ. μια ταινία που προβάλλεται στο παρμπρίζ. Το οποίο είναι ένα τεράστιο HUD στο οποίο προβάλλονται τα πάντα, ενώ το ταμπλό είναι μια επίσης μεγάλη επιφάνεια αφής.  

Το HabaNiro διαθέτει και συστήματα που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη, όπως αυτό που αντιλαμβάνεται και με τη βοήθεια καμερών όταν ο οδηγός κοιτά προς το σημείο που θα ήταν οι συμβατικοί εξωτερικοί καθρέφτες και προβάλλει στο παρμπρίζ την εικόνα πίσω από το μικρό SUV. To οποίο είναι ηλεκτρικό και τετρακίνητο, μιας και έχει ένα ηλεκτροκινητήρα σε κάθε άξονα, οι οποίοι τροφοδοτούνται από μια εξελιγμένη μπαταρία που εξασφαλίζει αυτονομία σχεδόν 500 km.