Το ξέρατε ότι υπάρχει και 5θυρο Lada Niva;


Όχι μόνο υπάρχει αλλά και βγαίνει εκτός Ρωσίας με την τιμή του στην Γερμανία να ξεκινά από τα 12.990 ευρώ. 

  • 23/12/2017

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: LADA

Αν και στην εγχώρια αγορά της Ρωσίας κυκλοφορεί εδώ και αρκετά χρόνια, το 5θυρο Lada Niva ήταν μία άγνωστη ποσότητα εκτός των συνόρων. Κάτι που θα αλλάξει από εδώ και στο εξής, αφού το πεντάθυρο αειθαλές Niva ξεκινά να πωλείται σε αγορές τις Κεντρικής Ευρώπης, με την αρχή να γίνεται στην Γερμανία.

Το μήκος του μεγαλύτερου Niva φθάνει στα 4,24 μέτρα (από τα 3,64 μέτρα του τρίθυρου). Οι χώροι είναι προφανώς αισθητά μεγαλύτεροι για τους πίσω επιβάτες ενώ και το πορτ-μπαγκάζ έχει αυξημένη χωρητικότητα μεταξύ 440  και 780 λίτρων (από 263 έως 504 που είναι στο τρίθυρο).

Στα μηχανικά μέρη δεν υπάρχουν αλλαγές, με τον κινητήρα να παραμένει ο γνωστός "Highlander" της Ρωσικής βιομηχανίας, ο τετρακύλινδρος 1.700άρης με τα 83 άλογα και το κιβώτιο των 5 σχέσεων. Η τετρακίνηση είναι μόνιμη και το πλαίσιο αλλά και η γενικότερη προσέγγιση το διατηρούν στην κορυφή των πιο σκληροτράχηλων off-road στον κόσμο. Οι επιδόσεις του είναι αντάξιες της "τεχνολογίας" του κινητήρα με το 0-100 km/h να έρχεται σε 19 ατέλειωτα δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα δεν ξεπερνά τα 140 km/h.

To ρωσικό τετρακίνητο ξεκινά να διατίθεται στην Γερμανία με τιμή στα 12.990 ευρώ ενώ υπάρχει και μία πιο πλούσια έκδοση (με... ηλεκτρικά παράθυρα, ζάντες αλουμινίου και -γιατί όχι;- θερμαινόμενα καθίσματα) που φθάνει στα 14.290 ευρώ. Όχι και λίγα χρήματα, αν και σε κάθε περίπτωση αγοράζεις ένα πραγματικό εργαλείο με το οποίο -όταν και εφ' όσον δουλεύει- μπορείς να φθάσεις παντού.