Το λεωφορείο του Into the wild μετακομίζει! (βίντεο)


Για λόγους ασφαλείας, το κλασικό λεωφορείο που αποτέλεσε στέγη για τον Christopher McCandless στην περιπέτειά του, Into the wild, απομακρύνθηκε με τη βοήθεια ελικοπτέρου.

  • 22/6/2020

Για όσους δεν τον γνωρίζετε, ο Christopher McCandless ήταν ένας 24χρονος Αμερικάνος, ιδεαλιστής και ακτιβιστής, ο οποίος θεωρούσε το δυτικό πολιτισμό παρηκμασμένο και έτσι αποφάσισε να ζήσει αυτόνομα, σε αρμονία με τη φύση. Από τα 22 του έτη, τελειώνοντας το κολλέγιο, ξεκίνησε να κάνει ταξίδια στην Αμερικάνικη ενδοχώρα, από το Μεξικό μέχρι την Αλάσκα, χωρίς ιδιαίτερη αίσθηση του κινδύνου και γνώσεις επιβίωσης.

Το τελευταίο του ταξίδι το έκανε στην Αλάσκα, αρχές του 1992. Εξοπλισμένος με ένα τουφέκι, βιβλία και 4,5 κιλά ρύζι, αλλά χωρίς πυξίδα ή χρήματα, βρέθηκε με τα πολλά απομονωμένος σε ένα παλιό, σκουριασμένο λεωφορείο, στο οποίο και άφησε την τελευταία του πνοή. Το εν λόγω λεωφορείο, τη δεκαετία του 1940 χρησιμοποιούνταν από εργάτες, για τη διάνοιξη ενός δρόμου στην ευρύτερη περιοχή. Αργότερα, εγκαταλείφθηκε στη φύση, όπου έγινε καταφύγιο ανάγκης για κυνηγούς και, πρακτικά, έγινε η τελευταία κατοικία του McCandless. Όταν τον βρήκαν τα συνεργεία διάσωσης ήταν σκελετωμένος και νεκρός για τουλάχιστον 18 ημέρες.

Η ιστορία του εκδόθηκε σε βιβλίο και αργότερα έγινε και ταινία. Το Into the wild δημιούργησε ένα κύμα συμπάθειας προς τον αποβιώσαντα, με αποτέλεσμα να βρει πολλούς μιμητές στα χρόνια που ακολούθησαν. Ανθρώπους επηρεασμένους μεν από την ιστορία και την επίπλαστη αίσθηση «ελευθερίας», οι οποίοι όμως δεν διέθεταν τις γνώσεις και την προετοιμασία για ένα τέτοιο εγχείρημα. Στην αναζήτησή τους για το «μαγικό λεωφορείο» πολλοί χάθηκαν, ενώ άλλοι κινδύνευσαν, με τις αρχές της περιοχής να αναγκάζονται συχνά να διεξάγουν επιχειρήσεις διάσωσης, με αυξημένο κόστος και ρίσκο.

Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο, τελικά αποφάσισαν να μετακινήσουν το λεωφορείο από τη θέση του. Με δεδομένο ότι η φύση ήταν τέτοια που δεν επέτρεπε την οδική του μεταφορά, επιστρατεύτηκε ένα ελικόπτερο CH-47 Chinook, το οποίο το σήκωσε και το οδήγησε σε μία πολύ πιο ασφαλή και εύκολα προσβάσιμη τοποθεσία, ώστε να μην κινδυνεύουν οι τουρίστες που επιθυμούν να το επισκεφτούν.