Tο Mini συμπλήρωσε 60 χρόνια ζωής!


Πέρασαν έξι δεκαετίες από τότε που κυκλοφόρησε το αρχέτυπο Mini, ένα από τα πιο εμβληματικά μοντέλα που κατασκευάζεται ακόμη και σήμερα!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 26/8/2019

To πρώτο Mini πραγματοποίησε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση σαν σήμερα, στις 26 Αυγούστου του 1959. Εκείνη την εποχή το Mini κατασκευαζόταν από την British Motor Corporation και για περίπου μία δεκαετία «φορούσε» τα σήματα της Morris και της Austin.

Ο κινητήρας του ήταν ένας τετρακύλινδρος με ισχύ μόλις 34 ίππους που δεν είχαν κανένα πρόβλημα να κινήσουν το ελαφρύ και ιδιαίτερα χαμηλό αμάξωμα που είχε σχεδιάσει ο Ισιγόνης. Η απήχηση του Mini ήταν τόσο μεγάλη που ένα χρόνο μόλις αργότερα λανσαρίστηκε η έκδοση Van και αργότερα η estate ως Morris Mini-Traveller και Austin Seven Countryman.

Το 1961 λανσαρίστηκε η έκδοση Pick-Up και ακολούθησε το πρώτο Cooper που εξελίχθηκε σε συνεργασία με τον μηχανικό John Cooper. Η παραγωγή ήταν μόλις στα 1.000 αυτοκίνητα με 1.000άρη κινητήρα 55 ίππων. Αργότερα προστέθηκε και το Cooper S με μοτέρ 1.071 cc και 70 PS. Το 1963 το Cooper S εμφανίστηκε στο Monte Carlo και κατέκτησε τα επόμενα τέσσερα πρωταθλήματα.

Το 1994 η εταιρία εξαγοράστηκε από το BMW Group και με τα χρόνια διεύρυνε την γκάμα του Mini. Ένα αυτοκίνητο σταθμός στην ιστορία της αυτοκίνησης με διάταξη κινητήρα εγκάρσια τοποθετημένου μπροστά με το κιβώτιο από κάτω και τους τροχούς ακροβολισμένους. Η σχεδίαση εξασφάλιζε εκπληκτικά ευέλικτη συμπεριφορά και αποτέλεσε πρότυπο για τα σύγχρονα μικρά και compact αυτοκίνητα. Περίπου 5,3 εκατομμύρια μονάδες του κλασικού Mini πουλήθηκαν σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2000.

Πρόσφατα, η παραγωγή της Mini συμπλήρωσε τα 10 εκατομμύρια αυτοκίνητα με το μοντέλο ορόσημο να βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής του βρετανικού εργοστασίου στην Οξφόρδη, όπου από το 1959 κατασκευαζόταν το κλασικό Mini. Το επετειακό όχημα ήταν η έκδοση MINI 60 Years, το οποίο στη συνέχεια συνάντησε το ‘αρχέτυπο’ μοντέλο της μάρκας. Το κλασικό Mini του 1959 και η έκδοση 60 Years του 2019, πλαισίωσαν 60 ακόμα οχήματα που εκπροσωπούσαν κάθε μία από τις χρονιές παραγωγής.