Το νέο, αυτόματο Toyota GR Yaris στήνεται στην ευθεία με τον πρόγονό του - Ποιο κερδίζει (video)


Τρία Toyota GR Yaris, ένα με αυτόματο κιβώτιο και δύο με χειροκίνητο, στήθηκαν στη γραμμή εκκίνησης. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: CARWOW - YOUTUBE
  • 15/1/2024

Η Toyota τράβηξε το κάλυμμα από το ανανεωμένο για το 2024 GR Yaris μόλις πριν μερικές ημέρες. Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία αύξησε την ισχύ του μοντέλου κι έκανε αλλαγές στην εμφάνισή του, ενώ πλέον είναι διαθέσιμη για πρώτη φορά κι η επιλογή του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων με τις 8 σχέσεις.

Το κανάλι CarWow στο YouTube δεν έχασε χρόνο κι έβαλε το πρώτο αυτόματο GR Yaris να ανταγωνιστεί με το νέο και το παλιό μοντέλο που εφοδιάζονται με μηχανικό κιβώτιο. Στο κομμάτι της ισχύος, το νέο υπερισχύει αφού έρχεται με 280 PS και 390 Nm ροπής, σε σχέση με τους 261 PS και τα 360 Nm της τρέχουσας έκδοσης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το GR Yaris που κέρδισε την κόντρα ήταν εκείνο με το αυτόματο 8άρι κιβώτιο, ολοκληρώνοντας το 400άρι σε 13,61 sec. Πίσω του τερμάτισε το νέο Yaris με το μηχανικό κιβώτιο, με χρόνο 13,67 sec. Το μοντέλο του 2020 κάλυψε τα 400 m σε 14,12 sec, που αποτελεί μία επίσης εντυπωσιακή επίδοση, όχι όμως τόσο, όσο εκείνη του αναβαθμισμένου Yaris.

Σημαντικό ρόλο στη νίκη του αυτόματου έπαιξε η αύξηση του αριθμού των ταχυτήτων από έξι σε οκτώ, αφού αυτό επιτρέπει στις σχέσεις να είναι πιο κοντές. Εκτός αυτού, έχει προστεθεί ένα νέο σύστημα ελέγχου ροπής και μια συμπαγής γραμμική ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα υψηλής απόκρισης, ενώ υπάρχει κι η η λειτουργία προγνωστικής επιλογής σχέσης (predictive gear selection), η οποία ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις προθέσεις του οδηγού.

Όσο για τον τρικύλινδρο κινητήρα χωρητικότητας 1,6 L, έχει λάβει ένα ενισχυμένο σύστημα βαλβίδων, νέα ελαφριά έμβολα με ανθεκτικούς στη φθορά δακτυλίους, όπως κι έναν νέο αισθητήρα πίεσης εισαγωγής.

Δείτε το video:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το Toyota GR Yaris Rally2 πήρε ομολογκασιόν - Αυτός είναι ο πρώτος οδηγός για το Ράλλυ Μόντε Κάρλο

Αυτό το «πειραγμένο» Toyota GR Yaris είναι πανάκριβο και πανίσχυρο (video)

Η τιμή του νέου Toyota Yaris με τους 130 PS στην Ελλάδα (εκδόσεις-εξοπλισμός)