Το νέο πρόσωπο του Opel Astra


H διαδικασία αντικατάστασης της σημερινής γενιάς του Opel Astra έχει ήδη ξεκινήσει, με τα πρώτα ψηφιακές αποτυπώσεις να μας χαρίζουν μια σαφή εικόνα για τον σχεδιασμό του γερμανικού μικρομεσαίου hatchback.

  • 17/3/2021

Τον δρόμο προς τη γραμμή παραγωγής έχει πάρει η έκτη κατά σειρά γενιά του Opel Astra, η οποία θα είναι η πρώτη που θα μοιράζεται τα γαλλικά γονίδια του PSA Group.

Το σημερινό Opel Astra μετρά ήδη έξι χρόνια στην ευρωπαϊκή αγορά και η διαδικασία αντικατάστασής του έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς ο όμιλος Stellantis θέλει να εξαργυρώσει τη δημοφιλία του γερμανικού hatchback και ταυτόχρονα να του προσφέρει την ευκαιρία να επιστρέψει στην κορυφή της κατηγορίας του.

Έτσι, λοιπόν, το νέο Opel Astra θα βασίζεται στην πλατφόρμα που έχει γίνει γνωστή με την κωδική ονομασία EMP2 και θα είναι εκείνη πάνω στην οποία η Peugeot θα δημιουργήσει το νέο 308.

Από την Peugeot-Citroen θα προέλθουν και τα κινητήρια σύνολα του νέου Opel Astra, ξεκινώντας από την υπερτροφοδοτούμενη έκδοση του τρικύλινδρου μοτέρ του 1,2 λίτρου και φτάνοντας στους plug-in υβριδικούς συνδυασμούς οι οποίοι θα έχουν αφετηρία τον τετρακύλινδρο κινητήρα βενζίνης του 1,6 λίτρου.

Σημαντικές είναι οι πιθανότητες εξέλιξης μιας ηλεκτροκίνητης έκδοσης, ανάλογης εκείνων που συναντάμε στα Peugeot 2008 και Opel Corsa, ενώ σχεδόν βέβαια θα πρέπει να θεωρείται και η διατήρηση του κινητήρα diesel του 1,5 λίτρου στην γκάμα του αυτοκινήτου.

Σε ό,τι αφορά στον σχεδιασμό του νέου Opel Astra, αυτός θα αντλεί στοιχεία από το πρόσφατο παράδειγμα του Opel Moka, καθώς οι Γερμανοί θα επιχειρήσουν να χτίσουν από την αρχή μια εταιρική ταυτότητα μέσα από τη μαζικότητα των πωλήσεων του μικρομεσαίου hatchback.

Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν το Opel Astra να αποκαλύπτεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους και να λανσάρεται στην ευρωπαϊκή αγορά τους πρώτους μήνες του 2022, ωστόσο, με δεδομένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, δεν είναι απίθανο να υπάρξει μια σημαντική καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα των Γερμανών.