Το νέο σύστημα που έρχεται για να βάλει φρένο στις κλοπές καταλυτών (video)


Με του καταλύτες να συνεχίζουν να κάνουν φτερά σε όλο τον κόσμο, η αστυνομία του Los Angeles έβαλε σε εφαρμογή ένα νέο μέτρο, ελπίζοντας να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους επίδοξους κλέφτες.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: INSTA ETCH
  • 9/12/2023

Οι κλοπές καταλυτών τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μάστιγα σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη και ο βασικός λόγος είναι η εκτόξευση των τιμών των μετάλλων που περιέχουν. Στη χώρα μας η αστυνομία έχει εξαρθρώσει αρκετές σπείρες ενώ την ίδια στιγμή οι κατασκευαστές παίρνουν τα μέτρα τους με διάφορα τεχνάσματα προκειμένου να προστατέψουν τους πελάτες τους.

Αυτή τη φορά, έρχεται στο προσκήνιο η Αστυνομική Διεύθυνση του Λος Άντζελες, στις ΗΠΑ. Μετά από ένα τεράστιο κύμα κλοπών που έχει πλήξει την πολιτεία, μία νέα πατέντα έρχεται στο φως, η οποία βοηθά στην παρακολούθηση των κλοπιμαίων. Η συσκευή ονομάζεται 'Insta Etch' κι επιτρέπει στις αρχές να χαράσσουν τον σειριακό αριθμό του κάθε αυτοκινήτου, πάνω σε ένα μεταλλικό αντικείμενο.

Παρόλο που δεν αποτρέπει την κλοπή καθεαυτή, βοηθά στην αναγνώριση ενός συγκεκριμένου μέρους, όπως και την εύρεση του ιδιοκτήτη του, αν τελικά ο κλεμμένος καταλύτης εντοπιστεί από τις αρχές. Σύμφωνα με το LAPD, το Insta Etch κόστισε περίπου 8.000 δολάρια (~7.300 ευρώ) και αγοράστηκε με κρατικά κονδύλια, όπως αναφέρει και το abc7.com.

Η συσκευή κάνει τη χάραξη των σειριακών αριθμών πιο γρήγορα απ' ό,τι θα έκανε κανείς με το χέρι, ενώ υπάρχει κι η δυνατότητα σύνδεσης μέσω Bluetooth. Εκτός αυτού, η αστυνομική διεύθυνση έχει δημιουργήσει ειδικές πλακέτες που γράφουν «Σημαδεμένο από το LAPD,» προκειμένου να αποτρέψει τους επίδοξους κλέφτες.

«Χρησιμοποιούμε αυτό την πλακέτα με τη βαφή υψηλής θερμοκρασίας και εφαρμόζουμε, όχι μόνο τον σειριακό αριθμό, αλλά και τη σήμανση του LAPD, προκειμένου να αποτρέψουμε τους επίδοξους κλέφτες που σκύβουν κάτω από τα αυτοκίνητα ψάχνοντας τους καταλύτες,» είπε ο επικεφαλής του LAPD, Gary Walters.

Μέσα στις 5 πρώτες εβδομάδες του 2023, οι κλοπές καταλυτών στην πολιτεία του Λος Άντζελες εκτοξεύτηκαν κατά 406 συμβάντα, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022, σύμφωνα με την LA Times. Το μέτρο αναμένεται να μειώσει τη συχνότητα των περιστατικών, τα οποία ολοένα και αυξάνονται, αφού οι καταλύτες περιέχουν σπάνια και πολύ ακριβά μέταλλα.

Δείτε τη συσκευή εν δράσει: