Το νέο Volkswagen ID.3 πέτυχε ρεκόρ αυτονομίας 531 km!


Μπορεί να είναι εντελώς καινούργιο, αυτό όμως δεν απέτρεψε το ID.3 από το να πετύχει ένα σημαντικό ρεκόρ αυτονομίας καλύπτοντας απόσταση 531 χιλιόμετρων από το Zwickau της Γερμανίας έως το Schaffhausen στην Ελβετία με μία μόνο φόρτιση.

  • 26/8/2020

Επισήμως, το μοντέλο έχει εμβέλεια έως 420 χιλιόμετρα σύμφωνα με τον κύκλο WLTP. Όμως το αυτοκίνητο κατάφερε να καλύψει ακόμα πάνω από 100 χιλιόμετρα. Το όχημα ήταν ένα μοντέλο παραγωγής ID.3 1st Pro Performance με μπαταρία 58 kWh που κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο της VW στο Zwickau. Η διαδρομή προς την Ελβετία έγινε εξ ολοκλήρου σε δημόσιους δρόμους και αυτοκινητόδρομους. Το όχημα οδήγησε ο «hypermiler» Felix Egolf (οποιαδήποτε ομοιότητα του επιθέτου του Ελβετού με το έτερο ηλεκτρικό όχημα της VW, το e-Golf είναι εντελώς συμπωματική!). Ο όρος «hypermiling» προήλθε από τις ΗΠΑ και αναφέρεται στην οδήγηση ενός οχήματος παραγωγής με τεχνικές που μεγιστοποιούν την απόδοση και ελαχιστοποιούν την κατανάλωση.

Παρόλο που η οδήγηση για την επίτευξη ενός ρεκόρ δεν είναι συγκρίσιμη με τα καθημερινά ταξίδια, πλησιάζει πολύ στην καθημερινή, οικολογική οδήγηση. Εκτός από την τεχνολογία, ο αγώνας για να σπάσει τα ρεκόρ εξαρτάται κυρίως από ένα οικονομικό στυλ οδήγησης. Ο Felix Egolf κινούνταν χωρίς πίεση στο πεντάλ γκαζιού ενώ σε τμήματα της εθνικής οδού, μερικές φορές χρησιμοποιούσε το slipstream των φορτηγών που ταξίδευαν μπροστά του. Το βάρος, από την άλλη πλευρά, δεν ήταν ιδανικό: Το επιπλέον βάρος του εικονολήπτη και του τεχνικού εξοπλισμού αύξησε το συνολικό φορτίο σε περίπου 250 κιλά. Επιπλέον, συστήματα όπως η πλοήγηση, τα φώτα πορείας το ραδιόφωνο και οι ανεμιστήρες λειτουργούσαν είτε προσωρινά είτε μόνιμα. Ωστόσο, η κατανάλωση έφτασε μόλις 10,9 kWh/100 km τη στιγμή που η τυποποιημένη κατανάλωση του ID.3 είναι 15,4-14,5 kWh/100 km. Το 44% του ρεκόρ ήταν σε αυτοκινητόδρομους και το 56% σε επαρχιακούς δρόμους, η δε μέση ωριαία ταχύτητα ήταν 56 km/h. Ο Felix Egolf ολοκλήρωσε το ταξίδι από το Zwickau από το εργοστάσιο όπου κατασκευάζεται το ID.3, στο Schaffhausen της Ελβετίας σε περίπου εννέα ώρες.