Το Scania AXL είναι ένα πλήρως αυτόνομο φορτηγό (video)


Η αυτόνομη τεχνολογία ίσως και να αποδειχτεί πιο ωφέλιμη και αποδοτική στον τομέα των επαγγελματικών και μεγάλων φορτηγών οχημάτων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 24/9/2019

Ο λόγος είναι πολύ απλός αφού από την στιγμή που ένα αυτόνομο φορτηγό κινείται σε έναν ελεγχόμενο χώρο περιορίζονται διάφοροι κίνδυνοι από τρίτους παράγοντες. Για παράδειγμα, το ASX της Scania είναι το πρώτο αυτόνομο φορτηγό με συμβατικής τεχνολογίας κινητήρα (παλιότερα η Volvo είχε παρουσιάσει αυτόνομα ηλεκτρικά φορτηγά για ορυχεία) δείχνοντας τις δυνατότητες της αυτόνομης οδήγησης. Όχι στους δρόμους, αλλά στα εργοτάξια και στα χωματουργία…

Μάλιστα, το αξιοσημείωτο στο AXL είναι πως δεν υπάρχει καν η κλασική καμπίνα και όλο το όχημα είναι ένα φορτηγό με όλη τη σημασία της λέξεως. Η Scania, η οποία ανήκει στον όμιλο VW, αναφέρει πως η επιλογή του biofuel κινητήρα έγινε καθαρά για πρακτικούς λόγους και πως γεφυρώνει το συμβατικό με το προηγμένο τεχνολογικά στοιχείο της αυτόνομης τεχνολογίας.

"Διαθέτουμε ήδη αυτόνομα φορτηγά σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μέχρι στιγμής υπήρχε χώρος για οδηγό ασφαλείας, ο οποίος μπορεί να παρέμβει ανά πάσα στιγμή και εάν αυτό είναι απαραίτητο. Το Scania AXL δεν διαθέτει καμπίνα και αυτό αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα", εξηγεί ο Claes Erixon, Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης της Scania. "Η εξέλιξη αυτόνομων οχημάτων έχει κάνει μεγάλα βήματα τα τελευταία χρόνια. Εξακολουθούμε να μην έχουμε όλες τις απαντήσεις, αλλά μέσα από οχήματα όπως το Scania AXL περνάμε σε επόμενα φάσεις και συνεχίζουμε να μαθαίνουμε με μεγάλη ταχύτητα", πρόσθεσε.