To Toyota Prius «αγριεύει» και η Gazoo Racing το ρίχνει στην πίστα (photos)


Διά χειρός Gazoo Racing το νέο Toyota Prius 24h Le Mans Centennial GR Edition που «επιτυγχάνει εξαιρετικές οδηγικές επιδόσεις».

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 6/6/2023

Πριν από λίγες μέρες η Toyota Gazoo Racing δημοσίευσε μια teaser φωτογραφία, με την οποία προανήγγειλε την παρουσίαση ενός concept car στο Le Mans, με αφορμή τη διεξαγωγή του 100ού αγώνα 24 ωρών το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (10-11 Ιουνίου).

Όλα έδειχναν ότι πρόκειται για ένα GR Prius και οι εκτιμήσεις επιβεβαιώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης (6/6), με την παρουσίαση του Prius 24h Le Mans Centennial GR Edition. Ένα πρωτότυπο που βασίζεται στο Toyota Prius 5ης γενιάς και με το οποίο οι Ιάπωνες «εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους προς το Le Mans και το γαλλικό Automobile Club de l'Ouest, που διοργανώνει τον αγώνα».

Χωρίς να δώσει καμία πληροφορία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, η Toyota επισημαίνει ότι το Prius της Gazoo Racing επιτυγχάνει εξαιρετικές οδηγικές επιδόσεις, που οφείλονται εν μέρει στους αποκλειστικούς τροχούς και τα αεροδυναμικά μέρη, με εστίαση στις επιδόσεις και εμπνέονται από το GR010 HYBRID με το οποίο συμμετέχει στο WEC.

Τα ειδικά αεροδυναμικά εξαρτήματα περιλαμβάνουν πλευρικές ποδιές, canards, μεγάλη πίσω πτέρυγα, πίσω διαχύτη, ενώ στον «αγωνιστικό» προσανατολισμό του συμβάλλουν το ελαφρύ καπό από ανθρακονήματα, η προσαρμοσμένη για πίστα ανάρτηση, τα ελαστικά Michelin Pilot Sport 4S 235/50R με τις αποκλειστικές ζάντες 18 ιντσών και οι πολλαπλοί προβολείς για βελτιωμένη νυχτερινή ορατότητα.

Επιπλέον, υπάρχει επανασχεδιασμένος εμπρός προφυλακτήρας με μεγαλύτερη κυψελοειδή μάσκα και έντονο splitter. Στο πλάι ξεχωρίζουν τα μαύρα φρύδια των θόλων, οι προεκτάσεις των μαρσπιέ και οι επιγραφές «Racing Hybrid».

To Prius concept car παρουσιάστηκε δίπλα από ένα Mazda MX-30 R-EV (με τον κινητήρα Wankel), στο πλαίσιο κοινής έκθεσης των δύο brands, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού της Ιαπωνίας, με αφορμή τις επιτυχίες των ιαπωνικών race cars στο Le Mans.

Αν και δεν υπάρχει καμία αναφορά για έκδοση παραγωγής του συγκεκριμένου Prius concept car, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόσφατα ο νέος CEO της Toyota, Koji Sato, άφησε να εννοηθεί ότι η οικογένεια των GR αυτοκινήτων είναι πολύ πιθανό να μεγαλώσει.