To VW I.D. R πήρε το ρεκόρ στο Goodwood (Video)


Είκοσι χρόνια κρατούσε το ρεκόρ μία Formula 1 στην ανάβαση του Goodwood μέχρι να έρθει το ηλεκτρικό I.D. R να το καταρρίψει. Και ακόμα μάλλον δεν είδαμε τίποτα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 6/7/2019

Όταν η ">VW αποφάσισε να φέρει το εκπληκτικό Ι.D. R στο Goodwood για να καταρρίψει το... στοιχειωμένο ρεκόρ της ανάβασης από το 1999, ελάχιστοι είχαν τις αμφιβολίες ότι θα τα κατάφερνε. Ήδη το απίστευτο αυτό όχημα έχει κάνει μεγάλα κατορθώματα, όπως το ρεκόρ στο Pikes Peak ή το ρεκόρ ταχύτερου ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο Nurburgring. 

Στο Goodwood το ρεκόρ κρατούσε 20 χρόνια και ήταν 41.6 δευτερόλεπτα. Το είχε κάνει ο Nick Haidfeld με μία αρκετά πιο μικρή σε διαστάσεις McLaren MP4/13, ένα από τα πιο επιτυχημένα μονοθέσια της Formula 1. Ήταν η εποχή που κυριαρχούσαν οι V10 κινητήρες με την απόδοση να πλησιάζει τους 800 ίππους και το βάρος να είναι στα 590 κιλά. 

Για σύγκριση το I.D. R που οδηγεί σχεδόν πάντα ο Romain Dumas έχει απόδοση 670 ίππων από τα δύο ηλεκτρικά του μοτέρ και για το βάρος του δεν έχουμε κάποια σαφή εικόνα, μιας και στο Goodwood τρέχει μία ειδική έκδοσή του, με λιγότερες μπαταρίες άρα και χαμηλότερο βάρος από εκείνη του Pikes Peak.

O χρόνος που έκανε ο Dumas είναι στα 41.18 δευτερόλεπτα, με την ταχύτητά του να ξεπερνά τα 200 km/h στην στενή και γεμάτη κόσμο ανάβαση. Ο χρόνος έγινε ήδη από την πρώτη ημέρα της συμμετοχής, και όπως βλέπουμε ο Dumas δεν πιέζει και ιδιαίτερα το αυτοκίνητο. Είναι μοναδικός ο τρόπος που το I.D R βάζει κάτω την δύναμη και στρίβει λες και βρίσκεται σε ράγες, ενώ και η άμεση απόδοση της ροπής το κάνει να εκτινάσσεται με απίστευτη ορμή στην έξοδο των στροφών. 

Το σίγουρο είναι ότι έχει πολλά ακόμα να δώσει το I.D. R και ίσως μέχρι να τελειώσει το event αύριο, να δούμε και χρόνο κάτω από 40 δευτερόλεπτα. Η ηλεκτρική εποχή ξεκινά με πολύ εντυπωσιακό τρόπο, ακόμα και σε μορφές ανταγωνισμού που κανείς πριν δεν θα μπορούσε να υποθέσει ότι θα τα καταφέρει μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.