Toyota: 150 εκατ. δολ. θα στοιχίσει η ανάκληση για τις αντλίες καύσιμου


Η Toyota έφτασε σε διακανονισμό αξίας ύψους 150 εκατ. δολαρίων που σχετίζεται με την ανάκληση περίπου 3,36 εκατ. οχημάτων της.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 16/9/2022

Η Toyota κατέληξε σε διακανονισμό απέναντι στο αμερικανικό δικαστήριο, σχετικά με την ανάκληση περίπου 3,36 εκατ. οχημάτωνToyota και Lexus, αποζημιώνοντας οδηγούς και ενοικιαστές που επηρεάστηκαν από αυτή, από το 2013 μέχρι το 2020.

Τα παραπάνω οχήματα διαθέτουν αντλία καυσίμου χαμηλής πίεσης Denso που σε πολλά οχήματα προκάλεσε προβλήματα, κάνοντάς τα να σταματούν ξαφνικά. Περισσότερα από 5,8 εκατομμύρια οχήματα ανακλήθηκαν το 2020 και το 2021 εξαιτίας αυτού του προβλήματος, με τον πρωταρχικό διακανονισμό να υποβάλλεται στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Brooklyn πριν λίγες μέρες.

Αν ο διακανονισμός επικυρωθεί από το δικαστικό επιτελείο, η Toyota θα κληθεί να επεκτείνει την εγγύηση για τις αντλίες στα 15 χρόνια, ή στα 150.000 μίλια (241.402 km). Οι οδηγοί θα προμηθευτούν και με ένα δευτερεύον, «ανταλλακτικό» όχημα και θα αποκτήσουν πρόσβαση σε δωρεάν οδική βοήθεια και ρυμούλκηση του οχήματος, εάν αυτό παρουσιάσει βλάβη. Την ίδια στιγμή θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν αποζημίωση για όλα τα έξοδα που θα προκύψουν.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε επιλύσει τη δικαστική διαμάχη με έναν τρόπο που επιδεικνύει την αφοσίωσή μας στο να προσφέρουμε στους πελάτες μας μία εξαιρετική εμπειρία οδήγησης και ιδιοκτησίας,» δήλωσε εκπρόσωπος της Toyota.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει επίσης ότι η Toyota θα κληθεί να πληρώσει νομικά έξοδα ύψους έως και 28,5 εκατ δολαρίων στο νομικό γραφείο Beasley Allen που την εκπροσωπεί, με τον Dee Miles, συνεργάτη του γραφείου, να συμπληρώνει: «Η αξία του διακανονισμού συνεχίζει να αναλύεται από τους ειδικούς, όμως με βάση την αρχική ανάλυση περιμένουμε πλήρως ότι η αξία του θα υπερβεί τα 150 εκατ. δολάρια».