Toyota Aygo X Prologue: Το crossover μέλλον των αυτοκινήτων πόλης (video)


Αν και έχει τη μορφή πρωτοτύπου, η Toyota ταράζει για μια ακόμη φορά τα νερά παρουσιάζοντας το όραμά της για τα αυτοκίνητα πόλης και μάλιστα χωρίς να απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΦΩΤ., VIDEO: TOYOTA MOTOR EUROPE
  • 17/3/2021

H Toyota είναι επί σειρά ετών ηγέτης στην κατηγορία αυτοκινήτων πόλης στην Ευρώπη. Και τώρα, εν μέσω πανδημίας, ανέθεσε στο ED2, το στούντιο ευρωπαϊκού σχεδιασμού της φίρμας, στην Κυανή Ακτή της Γαλλίας τη δημιουργία της επόμενης ημέρας αυτοκινήτων πόλης, με το Aygo X Prologue, το αυτοκίνητο που προλογίζει την επόμενη ημέρα του Aygo και όχι μόνον!

Και παρότι είναι πρωτότυπο, το πιθανότερο είναι ότι, σύμφωνα με τις αποκλειστικές δηλώσεις που έκανε ο Ian Cartabiano, Πρόεδρος του ED2 στο ελληνικό Car and Driver, θα δούμε το επόμενο Aygo να είναι σχεδόν όπως το βλέπετε στις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν με το επίσημο λανσάρισμα του αυτοκινήτου. «Φτιάχνουμε αυτοκίνητα που είναι προσανατολισμένα τόσο για τις παγκόσμιες αγορές όσο και για τις κατά τόπους απαιτήσεις κι έχουμε την πολυτέλεια να μπορούμε να στοχεύουμε στις ανάγκες των πελατών.

Το Aygo X Prologue φτιάχτηκε για την Ευρώπη. Λόγω μεγέθους είναι τέλειο για μικρούς, στενούς δρόμους. Και, αν και κρατήσαμε το όνομα, είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που ξέρει ο καταναλωτής ως Aygo. Συμπληρώνει μάλιστα ιδανικά τη γκάμα των Yaris, Yaris Cross και Corolla» μας είπε ο κ. Cartabiano. Με μεγάλους τροχούς, αυξημένη απόσταση από το έδαφος και λεπτομέρειες όπως η βάση για στήριξη ποδηλάτων στην πίσω ποδιά ή η action cam στον εξωτερικό καθρέφτη το αυτοκίνητο δείχνει τις εντός και εκτός δρόμου προθέσεις του, ενώ η γραμμή οροφής, η μεγάλη γρίλια, τα φωτιστικά δίνουν έναν αθλητικό τόνο στο μικρό αμάξωμα.

Η Toyota είδε ότι τα αυτοκίνητα της κατηγορίας είναι χαριτωμένα, αλλά όπως μας είπε ο κ. Cartabiano «είναι τόσο απλοϊκά και φθηνά στην όψη σχεδόν σαν να είναι σχεδιασμένα για γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων» και η ιαπωνική φίρμα ήθελε να το αλλάξει αυτό. Επομένως το πρώτο βήμα ήταν να αποκτήσει η πρόταση της Toyota τον «αέρα» που έλειπε, να γίνει το αυτοκίνητο πιο μυώδες, πιο εξωστρεφές αποκτώντας ένα δυναμικό παρουσιαστικό και λεπτομέρειες που να αναδεικνύουν μια αναβαθμισμένη ποιότητα.

«Ξεκινήσαμε από λευκό χαρτί και από υπολογιστές αλλά η πανδημία μας έκανε να χρησιμοποιήσουμε νέες μεθόδους δημιουργίας του πρωτότυπου. Είναι η πρώτη φορά που δεν κατασκευάσαμε μοντέλο από πηλό, μιας και οι σχεδιαστές μας για πολύ καιρό δεν πήγαιναν στο Κέντρο Σχεδιασμού αλλά δούλευαν από το σπίτι» μας είπε ο κ. Cartabiano.

Γι αυτό και έγινε ευρεία χρήση μεθόδων Εικονικής Πραγματικότητας (VR). Από την άλλη, σύμφωνα με τον ίδιο, η πανδημία και ο τρόπος που αυτή επηρέασε τα ήθη στην προσωπική μετακίνηση, πολύ απλά επιτάχυνε τις διαδικασίες και ξεκαθάρισε το τι πρέπει να είναι ένα αυτοκίνητο πόλης φτιαγμένο για τους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Στην ερώτησή μας τι να περιμένουμε οδηγικά και τεχνολογικά από το αυτοκίνητο, ο Πρόεδρος του ED2 μας επιβεβαίωσε ότι το επόμενο Aygo θα είναι βασισμένο στην πλατφόρμα TNGA του Yaris κι αυτό υπόσχεται δυναμικά οδηγικά χαρακτηριστικά και πιθανά τις μηχανολογικές λύσεις του Yaris.

«Είναι ένα μοντέλο που δείχνει προς τα πού πηγαίνει σχεδιαστικά η μάρκα. Δεν είναι ένας απλός πρόλογος «Prologue» στην κατηγορία αλλά και για ολόκληρη τη μάρκα».