Τoyota Copen GR Sport: Ένα χαριτωμένο μικρό roadster με σπορ διαθέσεις


Η Toyota βγάζει στην παραγωγή to Copen GR Sport ως μία σχετικά προσιτή και σίγουρα διαφορετική εισαγωγή στην σπορ φιλοσοφία της.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 28/3/2020

Η Toyota συνεχίζει την επίθεσή της στα σπορ μοντέλα, αυτή την φορά στο κάτω άκρο της αγοράς, παρουσιάζοντας ένα λιλιπούτειο roadster με κινητήρα 660cc και 65 άλογα.

Παρ' όλα αυτά πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που ανήκει στην οικογένεια των μοντέλων που έχουν εξελιχθεί από την Gazoo Racing (εξ ου και το GR) και η τιμή του στην Ιαπωνία που θα κυκλοφορήσει αρχικά είναι κοντά στα 20.000 ευρώ.

Για όσους θυμούνται, αυτό δεν είναι το πρώτο αυτοκίνητο με το όνομα Copen καθώς έβγαινε για αρκετά χρόνια από την Daihatsu, μία εταιρία που ούτως ή άλλως ανήκει στην Toyota. H κίνηση μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς μέσω ενος μηχανικού κιβωτίου πέντε σχέσεων ενώ υπάρχει και έκδοση με κιβώτιο CVT και με paddles στο τιμόνι.

Η Toyota εστίασε κυρίως στο να δημιουργήσει ένα στιβαρό πλαίσιο και σύστημα αναρτήσεων, προσθέτοντας έξτρα ενισχύσεις, ένα διαφορετικό σετ ελατηρίων ενώ υπάρχουν και αλλαγές στην ρύθμιση του τιμονιού για καλύτερη απόκριση. 

Οι σημαντικότερες αλλαγές στο αμάξωμα αφορούν τον εμπρός προφυλακτήρα με τις πλευρικές εισαγωγές αέρα, μία μεγάλη γρίλια με το σήμα GR, και ματ γκρι ζάντες της ΒΒS. Στο εσωτερικό υπάρχουν καθίσματα της Recaro και ένα δερμάτινο τιμόνι της Momo, καθώς και αναβαθμισμένος πίνακας οργάνων με σπορ ενδείξεις. 

Εκτός από τα άπειρα σήματα GR η εταιρία παρέχει την δυνατότητα και για αρκετά έξτρα όπως εμπρός χαμηλό σπόϊλερ, πλευρικά skirts και αεροτομή στο πορτ-μπαγκάζ. Προς το παρόν πάντως το συγκεκριμένο αυτοκίνητο αφορά μόνο την αγορά της Ιαπωνίας, αν και γκρι εισαγωγές ίσως να φέρουν κάποια κομμάτια και στα μέρη μας.