Toyota Land Cruiser: 10 εκατομμύρια πωλήσεις από το 1951


Στις 31 Αυγούστου του 2019 η Toyota γιόρτασε μία ιστορική στιγμή καθώς το Land Cruiser, το μοντέλο με την μεγαλύτερη διάρκεια στην ιστορία της, ξεπέρασε το ορόσημο των 10 εκατομμυρίων μονάδων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 22/9/2019

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και δημοφιλή οχήματα και στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, το Toyota Land Cruiser συμπλήρωσε πρόσφατα ένα μεγάλο ρεκόρ, αυτό των 10 εκατομμυρίων πωλήσεων. Το ιαπωνικό σκληροτράχηλο όχημα παρουσιάστηκε την 1 Αυγούστου του 1951 και από τότε παραμένει 68 ολόκληρα χρόνια στην παραγωγή.

Το πρώτο έμοιαζε αρκετά με το αντίστοιχο Jeep ενώ χρειάστηκαν μερικά ακόμα χρόνια, για να ξεκινήσουν οι εξαγωγές το 1955 με το Model 20. Στην αρχή οι εξαγωγές ήταν λιγότερες από 100 κομμάτια τον χρόνο, όμως το 1965 το νούμερο αυτό είχε ξεπεράσει τις 10.000 μονάδες ετησίως.

Το αυτοκίνητο έγινε εξαρχής γνωστό για την κατασκευή του και την αντοχή του στην σκληρή χρήση, και βοήθησε όσο κανένα άλλο να φτιαχτεί το όνομα της Toyota και στην υπόλοιπη γκάμα της. Μάλιστα υπάρχουν ακόμα οχήματα του Model 40 τα οποία βρίσκονται σε κανονική λειτουργία έστω και αν έχουν στην πλάτη τους πάνω από 50 χρόνια από την ώρα που βγήκαν από το εργοστάσιο.

Το πρώτο τετρακίνητο ήταν το Land Cruiser 40 Series που κατασκευάστηκε από το 1960 ενώ άρχισαν να υπάρχουν και δεκάδες παραλλαγές του αμαξώματος ανάλογα με την χρήση. Οι εξελίξεις μέσα στον χρόνο ήταν πολλές και σημαντικές όμως ποτέ δεν έχασε το Land Cruiser τον τίτλο του σκληροτράχηλου και ικανού για τα πάντα τετρακίνητου οχήματος.

Σήμερα η Toyota πουλά το Land Cruiser σε 170 χώρες ανά τον κόσμο, με τις ετήσιες πωλήσεις να είναι γύρω στις 400.000 μονάδες.