Toyota: Υβριδικό θα είναι το πρώτο μοντέλο με μπαταρίες solid state


Ο Ιάπωνας κατασκευαστής επιβεβαίωσε πως το πρώτο μοντέλο με μπαταρίες στερεού τύπου θα λανσαριστεί μέχρι τα μέσα της δεκαετίας και θα είναι υβριδικό.

  • 12/1/2022

Η Toyota δήλωσε επίσημα ότι το πρώτο της μοντέλο που θα χρησιμοποιεί μπαταρίες στερεού τύπου (solid state) θα κάνει ντεμπούτο έως το 2025 και ότι τα πρώτα μοντέλα που θα έχουν αυτή την νέας τεχνολογίας μπαταρία θα είναι υβριδικά και όχι αμιγώς ηλεκτρικά.

Οι μπαταρίες στερεού τύπου υπόσχονται να φέρουν ταχύτερους χρόνους φόρτισης και μεγαλύτερη αυτονομία, δύο τομείς που αποτελούν προτεραιότητα για τα ηλεκτρικά οχήματα. Είναι κατά γενική ομολογία το επόμενο μεγάλο βήμα στην εξέλιξη των ηλεκτρικών μοντέλων και σε σύγκριση με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούν τα τωρινά EV, οι solid state υπόσχονται μεγαλύτερη αυτονομία, γρηγορότερη φόρτιση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Η Toyota είχε δηλώσει και παλαιότερα ότι δουλεύει πάνω σε πρωτότυπα με μπαταρίες στερεού τύπου και τώρα στην ΈκθεσηΤεχνολογίαςCES επιβεβαίωσε και επίσημα ότι τα πρώτα μοντέλα με την εν λόγω τεχνολογία μπαταριών θα μπουν στην παραγωγή μέχρι το 2025.  

Η έκπληξη βέβαια ήταν ότι οι νέου τύπου μπαταρίες θα μπουν πρώτα σε υβριδικά και όχι σε πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα. Ο Επικεφαλής του Ινστιτούτου Έρευνας της Toyota, GillPratt, εξήγησε τους λόγους για αυτή την απόφαση. Οι μπαταρίες στερεού τύπου είναι πολύ ακριβότερες στην παραγωγή και καθώς τα υβριδικά μοντέλα έχουν μικρότερες συστοιχίες μπαταριών η ενσωμάτωση τους στα υβριδικά θα συγκρατήσει το κόστος.

Η άλλη μεγάλη πρόκληση είναι η διάρκεια ζωής. Σε ένα υβριδικό μοντέλο η μικρότερη μπαταρία συγκριτικά με τα ηλεκτρικά φορτίζεται και αποφορτίζεται πολύ περισσότερες φορές και ο Pratt υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι κύκλοι φόρτισης στα υβριδικά θα είναι ένα καλό πεδίο δοκιμών για την νέα τεχνολογία.