Η Toyota «μπαίνει στην πρίζα» με 30 ηλεκτρικά μοντέλα και η Lexus γίνεται πλήρως ηλεκτρική!


Με την παρουσία του ίδιου του Akio Toyoda και την αποκάλυψη του ότι η Toyota θα έχει μία γκάμα 30 ηλεκτρικών μοντέλων έως το 2030 και η Lexus θα γίνει αμιγώς ηλεκτρική μάρκα, σημαδεύτηκε η σημερινή εκδήλωση του Ιάπωνα κατασκευαστή.

  • 14/12/2021

Ο Akio Toyoda παρουσίασε την στρατηγική εξηλεκτρισμού των Toyota  και Lexus  σε μία πολυαναμενόμενη εκδήλωση που έλαβε χώρα σήμερα στην Ιαπωνία. Με μία κίνηση που εντυπωσίασε πολλούς, με δεδομένη την μέχρι τώρα αποστασιοποίηση της Toyota  από την ηλεκτροκίνηση, αποκάλυψε 15 ολόκληρα ηλεκτρικά μοντέλα για τις δύο ιαπωνικές μάρκες που θα είναι διαθέσιμα στην αγορά έως το 2025.

Ο Akio Toyoda δήλωσε με έμφαση ότι η Toyota  θα έχει μία γκάμα 30 ηλεκτρικών μοντέλων έως το 2030 και η Lexus  θα γίνει αμιγώς ηλεκτρική μάρκα. Το στρατηγικό πλάνο της Toyota περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 4 τρις γιεν (περίπου 35 δις δολάρια) ως μέρος του συνολικού επενδυτικού πλάνου ύψους 8 τρις γιεν για τα «εξηλεκτρισμένα» οχήματα κάθε είδους (βλέπε υβριδικά, υδρογόνου) μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Έως το 2030, η Toyota  στοχεύει σε ετήσιες πωλήσεις 3,5 εκατομμυρίων αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, αριθμός που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων πωλήσεών της. Επιπλέον, το δεκαετές πλάνο περιλαμβάνει επενδύσεις 2 τρις γιεν στον τομέα των μπαταριών. Ο Akio Toyoda τόνισε χαρακτηριστικά πως «πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων όσο το δυνατόν περισσότερο, το συντομότερο δυνατό».

Η σχεδιασμένη επέλαση του ιαπωνικού κολοσσού στον τομέα της ηλεκτροκίνησης φυσικά εκπλήσσει μιας και ο ίδιος ο Akio Toyoda έχει εκφράσει πολλές φορές και με κάθε ευκαιρία την αντίθεση του και τις ενστάσεις του στην πλήρη μετάβαση της βιομηχανίας στην ηλεκτροκίνηση.  

Ο CEO του ιαπωνικού κολοσσού, ο Akio Toyoda παρουσίασε στο πλαίσιο της εκδήλωσης 15 πολύ ενδιαφέροντα ηλεκτρικά πρωτότυπα για τις δύο μάρκες, Toyota και Lexus. Αυτά περιλαμβάνουν σεντάν, SUV, ένα μικρό crossover σχεδιασμένο για την Ιαπωνία και την Ευρώπη, ένα pick-up, μέχρι και ένα supercar με… έμπνευση από το Lexus LFA.

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής παρουσίασης ο Akio Toyoda έδειξε όσον αφορά την Toyota, την γκάμα ηλεκτρικών μοντέλων που θα αποτελούν την οικογένεια bZ. Την οποία και θα εγκαινιάσει μέσα στο 2022 το νέο και ήδη αποκαλυφθέν Toyota bZ4X. Η Toyota θα παρουσιάσει επίσης ένα συμπαγές ηλεκτρικό SUV τα επόμενα χρόνια και ένα αστικό SUV εμπνευσμένο από το Aygo X, σχεδιασμένο για την Ιαπωνία και την Ευρώπη, όπως και ένα μεσαίο και ένα μεγάλο SUV. Αυτά φέρουν την προσωρινή (;) ονομασία bZ Crossover, bZ Sedan και bZ Large SUV.

Η Toyota θα δίνει έμφαση στα ηλεκτρικά μοντέλα «λογικού κόστους» όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, ενώ αργότερα θα υπάρξουν επιπλέον 11 ηλεκτρικά μοντέλα, όπως ένα ηλεκτρικό pick-up και ένα supercar.

Σύμφωνα με τον Akio Toyoda, ορισμένα από αυτά θα βασίζονται σε ήδη υπάρχοντα μοντέλα, όπως τα Toyota Hilux και Lexus NX, ενώ άλλα θα είναι ολοκαίνουργια και θα βασιστούν σε παραλλαγές της ηλεκτρικής πλατφόρμας e-TNGA που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Subaru.

Τέλος, ο Akio Toyoda αποκάλυψε ότι από το 2030 η Lexus θα γίνει μία πλήρως ηλεκτρική μάρκα στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Κίνα και θα σταματήσει να παράγει οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης το 2035. Η Lexus θα λανσάρει το πρώτο της αποκλειστικά ηλεκτρικό μοντέλο, το νέο RZ που θα βασίζεται στα μηχανικά μέρη και την πλατφόρμα e-TNGA του Toyota bZ4X, μέσα στο 2022.

Ο Akio Toyoda δεσμεύτηκε επίσης ότι οι δύο εταιρείες θα είναι απαλλαγμένες από εκπομπές άνθρακα έως το 2035.