TVR Cerbera 4.5 V8: Ο… Κέρβερος της αυτοκίνησης (video)


Θα θέλατε στο «φανταστικό» σας γκαράζ έχει old fashion sport coupe με κινητήρα V8 απόδοσης 440 ίππων που στόχευε να μοιάσει την Porsche 911;

  • 26/5/2021

Σημείο αναφοράς στα αυτοκίνητα της βρετανικής TVR  είναι η κατασκευή σπορ αυτοκινήτων με ελαφρύ αμάξωμα και δυνατούς κινητήρες υψηλής απόδοσης, ένας κυριολεκτικά μοναδικός και άγριος συνδυασμός. Το ίδιο και η αισθητική αυτών των αυτοκινήτων.

Η Harry Metcalfe γυρίζει τον χρόνο πίσω και δοκιμάζει ένα TVR Cerbera 4.5. Πιο συγκεκριμένα, στην Red Rose έκδοση που είναι η πιο δυνατή από τις άλλες V8 της TVR.

Με έναν κινητήρα 4,5 λίτρων με απόδοση 440 ίππους και 515 Nm ροπής, ήταν ο πιο δυνατός ατμοσφαιρικός V8 κινητήρας της εποχής.

Με καθαρό βάρος τα 1.100 κιλά και όλη αυτή την δύναμη που αποδίδει ο V8 κινητήρας το Cerbera επιταχύνει από στάση στα 100 km/h μέσα σε 3,9 δευτερόλεπτα. Στην εποχή του στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 αυτά τα νούμερα θεωρούνταν εξωπραγματικά. Ίσως ακόμη και σήμερα.

Παρόλο που έχει πάρει το όνομά του από την αρχαία ελληνική μυθολογία (ο Κέρβερος ήταν ο φύλακας του Άδη), σύμφωνα με τον Metcalfe, το Cerbera είναι περισσότερο τρομακτικό στην εμφάνιση παρά στην οδήγηση. Μία μέτρηση decibel θα έδειχνε πως ο ήχος που παράγει ο V8 είναι δυνατός, αλλά όχι εκκωφαντικός για τα δεδομένα ενός supercar. Τα καθίσματα του είναι βολικά και είναι ό,τι πρέπει για μία μεγάλη διαδρομή.

Οι μακριές πόρτες του Cerbera έχουν μεγάλο άνοιγμα ώστε να μπορούν να εισέλθουν στο αυτοκίνητο και οι επιβάτες των πίσω καθισμάτων με ευκολία. Η TVR ήθελε να κάνει αυτό το αυτοκίνητο έναν άξιο αντίπαλο της 911 οπότε έπρεπε να προσφέρει τα ίδια οδικά χαρακτηριστικά όσο και η Porsche. Ποτέ όμως δεν κατάφερε κάτι τέτοιο.

Δείτε στη βόλτα του Harry Metcalfe στο video που ακολουθεί: