Volkswagen: Ξεκίνησε η κατασκευή του πρώτου εργοστασίου μπαταριών στο Salzgitter


Η Volkswagen έβαλε τον θεμέλιο λίθο στο πρώτο εκ των έξι εργοστασίων μπαταριών που θα κατασκευάσει τα επόμενα χρόνια, με την έναρξη της παραγωγής να είναι προγραμματισμένη για το 2025. 

  • 11/7/2022

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Tesla, της BYD και της GM, ο Όμιλος VAG ετοιμάζεται να μπει δυναμικά στην παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, δημιουργώντας έξι νέες μονάδες που θα παρέχουν μπαταρίες σε 500.000 οχήματα το καθένα.

Το πρώτο εξ αυτών θα έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2025 και θα βρίσκεται στο Salzgitter της Σαξονίας, όπου εδρεύει η γιγάντια και βασικότερη μονάδα παραγωγής της VW.

Η Volkswagen σκοπεύει να κατασκευάσει εργοστάσια παραγωγής, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στη Βόρεια Αμερική, μέσα στην ερχόμενη δεκαετία, με το 'SalzGiga' όπως έχει ονομαστεί από την εταιρεία, να ξεκινά την παραγωγή μέσα στο 2025.

Το εργοστάσιο θα διαθέτει χωρητικότητα περίπου 40 GWh και η PowerCo, θυγατρική εταιρεία παραγωγής μπαταριών του Volkswagen Group, αναμένει συνολική χωρητικότητα περίπου 240 GWh μέχρι το 2030, που θα δίνει δυνατότητα για παροχή μπαταριών σε περίπου 3 εκατομμύρια οχήματα το χρόνο.

Το πρώτο, εκ των έξι, εργοστάσιο φαίνεται να έχει συμβολική σημασία για τη Volkswagen, καθώς βρίσκεται στην γερμανική πόλη Salzgitter, έδρα της μεγαλύτερης και πιο βασικής μονάδας παραγωγής της εταιρείας, που κατασκευάζει περίπου 1 εκατομμύριο κινητήρες εσωτερικής καύσης το χρόνο.

Οι εγκαταστάσεις της VW στο Salzgitter έχουν κατασκευάσει συνολικά 62 εκατομμύρια κινητήρες μέχρι στιγμής, όμως, με πολλές βασικές αγορές να καταργούν τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, το μέλλον των 6.800 εργαζομένων που βρίσκονται στο εργοστάσιο, είναι αμφίβολο.

Ο πρόεδρος της Volkswagen, Herbert Diess δήλωσε: «Σήμερα όχι μόνο βάζουμε το θεμέλιο λίθο για το εργοστάσιο, αλλά σηματοδοτούμε και ένα στρατηγικό ορόσημο. Η δραστηριοποίηση στην κατασκευή κυψελών μπαταριών είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της στρατηγικής μας NEW AUTO, που θα κάνει την Volkswagen κορυφαίο πάροχο της βιώσιμης, ψηφιακής κινητικότητας του αύριο. Η δημιουργία του δικού μας εργοστασίου κυψελών είναι ένα τεράστιο εγχείρημα από τεχνική και οικονομική άποψη. Δείχνει ότι φέρνουμε την τεχνολογία αιχμής του μέλλοντος στη Γερμανία!».

Παρών στην εκδήλωση ήταν ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz που δήλωσε σχετικά με την τελετή έναρξης εργασιών κατασκευής του εργοστασίου: «Σήμερα είναι μια καλή μέρα για την αυτοκινητοβιομηχανία στη Γερμανία και την Ευρώπη. Η Volkswagen μας δείχνει πώς θα μπορούσε να είναι το μέλλον της βιώσιμης και κλιματικά συμβατής κινητικότητας. Μαζί, θέτουμε τα θεμέλια για τη διαμόρφωση αυτού του μέλλοντος, με το εργοστάσιο στο Salzgitter».