Volkswagen: Νέες φήμες για κατάργηση του sedan Passat


Θα συνεχίσει ή δεν θα συνεχίσει; Αυτή η αμφιβολία γύρω από τη μελλοντική πορεία του Passat υπάρχει έντονη εδώ και πάνω από ένα χρόνο τώρα, με τις τελευταίες φήμες να μην φέρνουν ευχάριστα νέα.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 28/11/2020

Προς τα τέλη του καλοκαιριού συζητούσαμε πάλι το ίδιο πράγμα. Την συνέχιση ή όχι του γνωστού μεσαίου μοντέλου της Γερμανικής φίρμας, σε μία εποχή όπου τα πάντα στρέφονται γύρω από την ηλεκτροκίνηση. Η αλήθεια είναι ότι τότε υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις πως οι άνθρωποι της Volkswagen θα δώσουν το πράσινο φως για τη συνέχιση του ονόματος. Τώρα πάλι, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του automotive news Europe, οι άνθρωποι της Volkswagen δεν συζητάνε για το κλασικό sedan αλλά μόνο για τη station έκδοση αυτού.

Η αλλαγή των εποχών και η μεταστροφή του αγοραστικού κοινού προς τα SUV, έχει περιορίσει αρκετά την αγορά τέτοιου είδους μπερλίνων. Αντιθέτως, στην κεντρική Ευρώπη κυρίως, υπάρχουν αρκετοί ακόμη αγοραστές που επιλέγουν station wagon, λόγω της αυξημένης ευρυχωρίας τους. Ως εκ τούτου, οι σκέψεις είναι από το 2023 που θα παρουσιαστεί η επόμενη γενιά, ολόκληρη η παραγωγή να μεταφερθεί στο εργοστάσιο της Μπρατισλάβα, μαζί με τα Skoda, κατασκευάζοντας όμως μόνο ένα τύπο αμαξώματος.

Η τελευταία επιλογή προσβλέπει σε ένα διπλό όφελος για τη φίρμα. Αφενός να περιορίσει τις εσωτερικές τριβές εντός του ομίλου, μεταξύ VW-Skoda και αφετέρου να αποδεσμεύσει το εργοστάσιο του Emden (όπου μέχρι στιγμής παράγονται τα Passat) ώστε αυτό να αφιερωθεί αποκλειστικά στην παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ανάλογη τύχη με το Passat Sedan, μάλιστα, ακούγεται πως θα έχει και το Arteon, όταν θα έρθει η ώρα του. Η Volkswagen δεν φαίνεται διατεθειμένη να επενδύσει σε επόμενη γενιά ούτε αυτού του μοντέλου. Ο ένας και μόνος στόχος είναι πλέον τα ηλεκτρικά.