VW & BMW επενδύουν στη σουηδική εταιρεία παραγωγής μπαταριών Northvolt


Πρόκειται για το μεγαλύτερο εργοστάσιο μπαταριών ιόντων λιθίου της Ευρώπης αφού έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε μετοχικό κεφάλαιο για την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης της εγκατάστασης.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 13/6/2019

Ανάμεσα στους κατασκευαστές αυτοκινήτων που προστίθενται ως επενδυτές είναι η BMW και η Volkswagen. Μάλιστα για την τελευταία το Automotive News αναφέρει την σταδιακή απόκτηση του περίπου 20% των μετοχών της Northvolt, η οποία δημιούργησε επίσης μια κοινοπραξία με τη VW για την κατασκευή εργοστασίου μπαταριών στο Salzgitter της Γερμανίας.

Η Northvolt δήλωσε ότι η κατασκευή του σουηδικού εργοστασίου στη Skelleftea θα ξεκινήσει τον Αύγουστο με δυνατότητα παραγωγής 16 GWh. Μάλιστα ισχυρίζεται πως έχει ήδη πωλήσει σημαντικό μέρος των προγραμματισμένων όγκων παραγωγής έως το 2030 αξίας άνω των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

"Δεν είναι μόνο ένα μεγάλο ορόσημο για την Northvolt, αλλά και μια σημαντική στιγμή για την Ευρώπη που δείχνει σαφώς ότι είμαστε έτοιμοι να ανταγωνιστούμε στο κύμα ηλεκτροκίνησης", δήλωσε ο CEO της Northvolt και ο πρώην εκτελεστικός της Tesla Peter Carlsson.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συγκαταλέγεται στους δανειστές του πρότζεκτ και θα παράσχει δάνειο ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ, τη μεγαλύτερη άμεση χρηματοδότηση της τεχνολογίας των μπαταριών. Από την άλλη, η VW δήλωσε ότι το εργοστάσιο κοινής επιχείρησης των 16 GWh στο Salzgitter έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την παραγωγή από τα τέλη του 2023.