Η κατάσταση στο Volkswagen Group παραμένει οριακή. Μερικές εβδομάδες νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως εξεταζόταν το ενδεχόμενο να κλείσουν εργοστάσια με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και την οικονομική ανάκαμψη του ομίλου που δυσκολεύεται σημαντικά.
Αναμενόμενα, οι εργαζόμενοι αντέδρασαν στο άκουσμα αυτής της πρότασης, με αποτέλεσμα ο όμιλος να επανέλθει με αντιπρόταση, που θα μπορούσε να αποφέρει κάποια χρηματικά οφέλη χωρίς να χαθούν θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με αυτήν, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δεχτούν να μειωθούν οι απολαβές τους κατά 10%, την ώρα που το συνδικάτο ζητούσε μέχρι προσφάτως αύξηση της τάξης του 7% στους μισθούς των υπαλλήλων.
Παρόλα αυτά, το σωματείο συναίνεσε σε αυτήν τη λύση, και δια στόματος της επικεφαλής Daniela Cavallo ανακοίνωσε πως θα δεχτεί τούτη την πρόταση, θεωρώντας πως αρκεί για να μην υπάρξουν μαζικές απολύσεις.
Η μείωση στις απολαβές δεν αφορά μόνο τους μισθούς, αλλά αγγίζει και τυχόν μπόνους που προς το παρόν «μπαίνουν στον πάγο» - ακόμα κι αυτά υψηλόβαθμων στελεχών και μελών του διοικητικού συμβολίου.
Για να δικαιολογήσει αυτήν την μη δημοφιλή απόφασή του στο σύνολο των εργαζομένων, το σωματείο αναφέρθηκε στις γενικευμένες οικονομικές δυσχέρειες του ομίλου, που ταλανίζουν κι άλλες εταιρείες του όπως την Porsche, την Audi και τη VW Financial Services.
Σημειωτέον, έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το Reutersαποκαλύπτουν πως το 15,4% των εσόδων του VW Group πηγαίνει στους μισθούς των εργαζομένων του στη Γερμανία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις Stellantis, BMW και Mercedes ανέρχεται από 9,5% ως 11%. Κι αυτό γιατί κατά μέσο όρο οι εργαζόμενοι της VW πληρώνονται με 62 ευρώ την ώρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Dieselgate 2.0: Oσμή σκανδάλου για δεκάδες αυτοκινητοβιομηχανίες
H VW αποκάλυψε το Tayron - Ποιο μοντέλο αντικαθιστά στη γκάμα της (photos-video)
Ανακοινώθηκαν οι τιμές του νέου VW Golf GTI Clubsport των 300 PS στην Ισπανία