VW I.D. Buzz Cargo: Παγκόσμια πρεμιέρα στο Ανόβερο


Το πρωτότυπο I.D. Buzz Cargo, που παρουσιάζεται στις 20 Σεπτεμβρίου στο Ανόβερο, στην Έκθεση Επαγγελματικών Οχημάτων, είναι ηλεκτροκίνητο και έχει αυτονομία άνω των 550 km! Επίσης, είναι και αυτόνομο...

 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ ΦΩΤ.: VOLKSWAGEN AG
  • 20/9/2018

Στην ιστορία της αυτοκίνησης λίγα είναι τα μοντέλα που χαρακτηρίστηκαν ως “icons” και ένα από αυτά είναι ένα van, το Bulli της Volkswagen. Η νέα εποχή για το Bulli έφτασε πλέον, με τη Volkswagen Commercial Vehicles να παρουσιάζει το πρωτότυπο I.D. BUZZ CARGO σε παγκόσμια πρεμιέρα στην Έκθεση Επαγγελματικών Οχημάτων - IAA Commercial Vehicles στο Αννόβερο (20-27 Σεπτεμβρίου).

Το ολοκαίνουργιο I.D. BUZZ CARGO αναμένεται να παρουσιαστεί στις αγορές το 2021. Μέχρι τότε, ως αδερφό μοντέλο του επιτυχημένου “Τ6” και με δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4, δείχνει πώς ένα ηλεκτρικό και πλήρως ανασχεδιασμένο και εξελιγμένο Bulli μπορεί να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της αυτοκίνησης, περνώντας τη γκάμα των van σε μία νέα εποχή.

Το πρωτότυπο van, που θα αποκαλυφθεί στο Αννόβερο, είναι μία εξελιγμένη έκδοση του I.D. BUZZ, του πρωτότυπου που ενθουσίασε το 2017 όταν πρωτοπαρουσιάστηκε και που θα βγει στους δρόμους το 2022. Το I.D. BUZZ CARGO έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να είναι πολύ κοντά στο μοντέλο που θα περάσει στην παραγωγή. Έχει εξελιχθεί από κοινού από τις Volkswagen Commercial Vehicles (Επαγγελματικά Οχήματα) και Volkswagen Passenger Cars (Επιβατικά Οχήματα). Η Volkswagen Passenger Cars έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στην έκδοση λεωφορείου και η Volkswagen Commercial Vehicles στην έκδοση van. Και τα δύο είναι μέλη της οικογένειας I.D. Family – μιας νέας γενιάς πλήρως διασυνδεδεμένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με αυτονομία αντίστοιχη των σημερινών βενζινοκίνητων μοντέλων, εξελιγμένο σχεδιαστικό DNA και εντυπωσιακούς χώρους.

Aκόμα ένα μοναδικό χαρακτηριστικό της οικογένειας I.D. είναι η κλιμάκωση της χωρητικότητας των μπαταριών τους. Τα μοντέλα θα μπορούν να παραδοθούν με μπαταρίες διαφορετικού ενεργειακού περιεχόμενου, ανάλογα με τη χρήση των οχημάτων και τον οικονομικό προϋπολογισμό. Το τελευταίο, αφορά και το μελλοντικό I.D. BUZZ CARGO, που όπως και όλα τα άλλα μοντέλα της οικογένειας I.D. βασίζεται στην ΜΕΒ (Modular Electric Drive Matrix), τη νέα πλατφόρμα της VW εξελιγμένη ειδικά για τα ηλεκτρικά οχήματα. Με τη MEB είναι δυνατό -ανάλογα με το μέγεθος της μπαταρίας- να επιτευχθεί αυτονομία από 330 έως και περισσότερα από 550 km. Το I.D. BUZZ CARGO, που παρουσιάζεται από τις 20 Σεπτεμβρίου στο Ανόβερο, διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα ισχύος 150 kW (204 PS). H τελική ταχύτητά του περιορίζεται στα 160 χλμ./ώρα. Αναμενόμενη είναι και η ύπαρξη ενός συστήματος τετρακίνησης, όπως και στο επιβατικό I.D. BUZZ.

Το ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης του Ι.D. BUZZ CARGO αποτελείται κατά κύριο λόγο από έναν ηλεκτροκινητήρα με ηλεκτρονικά διαχείρισης ισχύος, από ένα κιβώτιο μονής σχέσης ενσωματωμένο στον πίσω άξονα, την μπαταρία ιόντων λιθίου και τις βοηθητικές μονάδες, οι οποίες είναι ενσωματωμένες στο εμπρός μέρος. Η ροή της ενέργειας υψηλής τάσης από την μπαταρία στον ηλεκτροκινητήρα ελέγχεται από τα ηλεκτρονικά ισχύος, τα οποία μετατρέπουν το συνεχές ρεύμα (DC), που παρέχεται από τη μπαταρία, σε εναλλασσόμενο (DC/AC). Παράλληλα, ένας μετατροπέας DC/AC τροφοδοτεί τα ηλεκτρονικά του αυτοκινήτου με ρεύμα 12 Volt. To Ι.D. BUZZ CARGO μπορεί να εξοπλιστεί με μπαταρίες διαφορετικής χωρητικότητας, ανάλογα με το προφίλ χρήσης του αυτοκινήτου. Εάν το van αναμένεται να καλύπτει αποστάσεις μέσα στην πόλη σε ημερήσια βάση, τότε προτείνεται μια μπαταρία ιόντων λιθίου με ενεργειακή χωρητικότητα 48 kWh. Εάν απαιτείται μεγαλύτερη αυτονομία, η χωρητικότητα αυτή μπορεί να αυξηθεί μέχρι και τις 111 kWh.

Σχεδιαστικά, το I.D. BUZZ CARGO συνεχίζει επιτυχημένα την παράδοση του πρωτότυπου Bulli. Σε πάνω από 7 δεκαετίες και σε 6 γενιές η Volkswagen Commercial Vehicles έχει εξελίξει το σχεδιασμό του, ανακαλύπτοντάς συνεχώς μια νέα οπτική ταυτότητα, αλλά χωρίς να χαθεί το DNA του μοντέλου. Αυτό που χαρακτηρίζει τη σχεδίαση του I.D. BUZZ CARGO είναι η εναλλαγή οικείων και κανούργιων στοιχείων του DNA του Bulli. Συγκεκριμένα το εμπρός μέρος με το χαρακτηριστικό “V” και το παραδοσιακό «φιλικό πρόσωπο» απεικονίζει σαφώς ένα Bulli - παρότι πρόκειται για μια εντελώς καινούργια προσέγγιση.

Αντί για τους στρογγυλούς προβολείς του αρχέτυπου το I.D. BUZZ CARGO έχει ενεργά συστήματα LED φώτων, τα οποία όχι μόνο μετατρέπουν τη νύχτα σε μέρα, αλλά και επικοινωνούν διαδραστικά με τους πεζούς - σαν να ήταν δηλαδή μάτια. Άλλο ένα καθοριστικό στοιχείο του όλου στυλ είναι ο μικρός εμπρός πρόβολος, κάτι που ισχύει και για την οροφή με την ξεχωριστή επέκτασή της πάνω από το παρμπρίζ. Γενικά κάθε λεπτομέρεια έχει επανεξεταστεί και εξελιχθεί.

Όταν σκοτεινιάσει, δημιουργείται μια ενδιαφέρουσα νυχτερινή εικόνα, με τον backlit φωτισμό του σήματος της VW στη μάσκα του αυτοκινήτου και σε συνδυασμό με τα LED φώτα ημέρας και θέσης στους προβολείς και τον εμπρός προφυλακτήρα. Η εικόνα του I.D. BUZZ CARGO είναι το ίδιο ξεχωριστή και στο πίσω μέρος του, όπου τα λεπτά φώτα LED και οι μεγάλες βαμμένες επιφάνειες προσδιορίζουν τον iconic σχεδιασμό.

Με την παρουσίαση των I.D. BUZZ and I.D. BUZZ CARGO, η επόμενη δεκαετία θα δει την εμφάνιση ακόμα μιας σειράς πολυλειτουργικών οχημάτων, η οποία συμπληρώνει τη γκάμα των “Τ6” - δηλαδή των Transporter, Caravelle, Multivan και California. Αυτή η σειρά θα προβάλλει τη σχεδίαση του αρχέτυπου βαν στο μέλλον, δημιουργώντας μια νέα, ισχυρή παραλλαγή ενός icon της αυτοκίνησης.