VW ID.5 και ID.5 GTX: Αυτονομία έως 520 km και βελτιωμένης απόδοσης μπαταρία (Video)


Λίγες ώρες πριν την επίσημη διαδικτυακή παρουσίαση τους από τη Volkswagen, παρουσιάζουμε τα νέα ηλεκτρικά VW ID.5 και ID.5 GTX σε πρώτη προβολή. Όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες για την μπαταρία, την αυτονομία και το σύστημα κίνησης των νέων ηλεκτρικών crossover της VW.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 3/11/2021

Η ηλεκτρική επίθεση της Volkswagen  συνεχίζεται σε όλα τα μέτωπα με στόχο να γίνει ο νούμερο 1 κατασκευαστής σε ηλεκτρικά οχήματα παγκοσμίως, ξεπερνώντας την κυρίαρχη Tesla. Τα δύο νέα της όπλα προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα νέα ηλεκτρικά ID.5 και ID.5 GTX.

Με την εισαγωγή του νέου ID.5 και του ισχυρότερου ID.5 GTX στην ηλεκτρική της γκάμα, η VW επεκτείνει τις διαθέσιμες επιλογές με ένα αμιγώς ηλεκτρικό crossover που βασίζεται εν πολλοίς στο ID.4. Και τα δύο ηλεκτρικά μοντέλα έχουν το ίδιο μεταξόνιο και το ίδιο συνολικό μήκος, 2.766 και 4.599 χιλιοστά αντίστοιχα, αν και το ID.5 ξεχωρίζει από την κεκλιμμένη οροφή που θέλει να μοιάσει σαν κουπέ, για να το διαχωρίσει από το πιο κλασικό ID.4.

Ενώ το ID.5 χρησιμοποιεί την ίδια αρχιτεκτονική και βασίζεται στην αποκλειστικά για ηλεκτρικά μοντέλα πλατφόρμα MEB της γερμανικής εταιρείας, δεν είναι ένα πλήρες αντίγραφο του ID.4 κάτω από το περίβλημα. Σε αντίθεση με το ID.4, το ID.5 έρχεται με μία μόνο μπαταρία με ενεργειακή χωρητικότητα 77 kWh. Αυτή συνδυάζεται και με τις τρεις διαθέσιμες εκδόσεις ισχύος του ηλεκτρικού κινητήρα, ανάλογα με την έκδοση, τις ID.5 Pro, ID.5 Pro Performance ή την κορυφαία ID.5 GTX.

Η VW  μάλιστα ισχυρίζεται ότι μετά από 8 χρόνια χρήσης ή 160.000 χιλιόμετρα η μπαταρία θα διατηρεί το 70% της ενεργειακής της χωρητικότητας.

Τα ID.5 Pro και Pro Performance διαθέτουν και τα δύο από ένα ηλεκτρικό μοτέρ στον πίσω άξονα με την κίνηση να μεταφέρεται στους πίσω τροχούς, με το ID.5 Pro να αποδίδει 174 ίππους (128 kW) και για να κάνει το κλασικό 0-100 χρειάζεται χρόνο 10,4 δευτερολέπτων. Το Pro Performance αποδίδει 204 ίππους (150 kW), με το 0-100 να ολοκληρώνεται σε 8,4 δευτερόλεπτα. Και τα δύο έχουν τελική ταχύτητα 160 χλμ/ώρα. Το κορυφαίο ID.5 GTX ξεχωρίζει από την παροχή ηλεκτρικής τετρακίνησης και διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε άξονα, που αποδίδουν συνδυαστικά 299 ίππους (220 kW), εκτοξεύοντας το ηλεκτρικό crossover EV στα 100 χλμ./ώρα από στάση σε 6,3 δευτερόλεπτα με την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 180 χλμ./ώρα.

Σε ό,τι αφορά την αυτονομία, η VW λέει ότι το Pro Performance προσφέρει μέγιστη εμβέλεια έως και 520 χιλιόμετρα στον κύκλο δοκιμών WLTP. Το GTX είναι λίγο χαμηλότερα στα 480 χιλιόμετρα μέγιστης αυτονομίας. Ο συντελεστής οπισθέλκουσας 0,26 του ID.5 είναι κορυφαίος για την κατηγορία και φτάνει να είναι κατά 0,02 χαμηλότερος από το ID.4.

Σχεδιαστικά, ακολουθείται η γνώριμη γραμμή που έχουμε δει σε όλη τη γκάμα ID. των ηλεκτρικών μοντέλων της Volkswagen  με την γνωστή φόρμα με τις απαλές ρέουσες και χωρίς εξάρσεις γραμμές. Η κεκλιμένη γραμμή της οροφής από το πλάι έως το πίσω μέρος μαζί με τους ανασηκωμένους ώμους του αμαξώματος δημιουργεί μία πολύ όμορφη δυναμική εικόνα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Τα εμπρός και πίσω φώτα είναι φυσικά τεχνολογίας LED, ενώ προαιρετικά διατίθενται με τεχνολογία Matrix LED.

Το εσωτερικό του νέου ID.5 μοιάζει ακριβώς με αυτό του ID.4, έχοντας την ίδια οθόνη 12 ιντσών για το σύστημα infotainment, γενικά αραιή και λιτή διάταξη, όπως και ψηφιακό πίνακα οργάνων με οθόνη 5,3 ιντσών. Φυσικά υπάρχουν διαθέσιμες όλες οι λειτουργίες διασύνδεσης και ψυχαγωγίας. Ο χώρος αποσκευών αγγίζει τα 549 λίτρα.

Η VW ανακοίνωσε ότι τα νέα ηλεκτρικά VW ID.5 και ID.5 GTX θα φτάσουν στις ευρωπαϊκές αγορές κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο και η παραγωγή τους θα γίνεται στο εργοστάστιο του Zwickau στη Γερμανία. Οι τιμές τους θα είναι διαθέσιμες κοντά στην ημερομηνία λανσαρίσματος.