Χειμερινά ελαστικά: Πότε πραγματικά τα χρειαζόμαστε (Video)


Οι χειμερινές καιρικές συνθήκες απαιτούν προσαρμογή στο στυλ και τον ρυθμό οδήγησης αλλά και τα κατάλληλα ελαστικά για να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις στον δρόμο. Η επιλογή του σωστού τύπου ελαστικών είναι καίριας σημασίας, όμως πώς μπορούμε να βρούμε ποιος ταιριάζει;

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 18/2/2021

Η Ελλάδα δεν είναι μια κεντροευρωπαϊκή χώρα, όπου οι χειμερινές καιρικές συνθήκες είναι πιο βαριές από αυτές που βιώνουμε αυτή την εποχή του χρόνου. Ωστόσο, σε κάποιες περιοχές η βροχή ή το χιόνι παρουσιάζονται σε μεγαλύτερη συχνότητα ή πιο έντονα ως καιρικά φαινόμενα.

Η επιλογή του σωστούτύπου ελαστικού για το αυτοκίνητό μας είναι μια διαδικασία που ξεκινά από ερωτήσεις προς γνωστούς και φίλους ή προς ανθρώπους που εμπορεύονται ελαστικά. 

Μία γενική παραδοχή για την επιλογή αυτών είναι ο λεγόμενος κανόνας των «επτά βαθμών Κελσίου» που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές ελαστικών.

Δηλαδή εάν τον χειμώνα η μέση ημερήσια θερμοκρασία στην περιοχή που ζούμε είναι συχνά κάτω από τους επτά βαθμούς Κελσίου, τότε πρέπει να χρησιμοποιούμε στο αυτοκίνητό μας χειμερινά λάστιχα ή τύπου all season πολύ καλής ποιότητας και ικανότητας πρόσφυσης. 

Στο παρακάτω βίντεο μπορούμε να δούμε τις δοκιμές που έκαναν σε ελεγχόμενο περιβάλλον προσομοίωσης καιρικών συνθηκών οι βρετανοί συνάδελφοι από την ιστοσελίδα «Tyre Reviews».

Σε αυτό, διαπιστώνουν έμπρακτα τις διαφορές σε πρόσφυση, ικανότητα κατευθυντικότητας και απόσταση ακινητοποίησης σε βρεγμένο, χιονισμένο ή παγωμένο οδόστρωμα.