Χωρίς diesel κινητήρα το επόμενης γενιάς Nissan Qashqai;


Φήμες θέλουν την ιαπωνική εταιρία να επιλέγει ηλεκτρικές λύσεις για να διατηρήσει τις εκπομπές ρύπων σε χαμηλά επίπεδα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 22/2/2020

Ο εξηλεκτρισμός της γκάμας της Nissan θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε και τη νέα γενιά του Qashqai, το οποίο θα εμφανιστεί μάλλον προς τα τέλη της χρονιάς, κάνοντας πρεμιέρα ίσως στην έκθεση του Παρισιού.

Οι κινητήρες diesel ίσως αποτελέσουν παρελθόν σ' αυτή τη νέα γενιά, και μάλλον θα αντικατασταθούν από τα υβριδικά συστήματα ePower της Nissan ή το plug-in υβριδικό σύστημα που συναντάμε στα Mitsubishi.

Aπαντώντας σε ερώτηση του AutoExpress, ο Ponz Pandikuthira, Αντιπρόεδρος της Nissan στην Ευρώπη, δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο της υιοθέτησης της τεχνολογίας ePower για την Ευρώπη. Όπως είπε "η μεγαλύτερη διαφορά που υπάρχει μεταξύ Ιαπωνίας και Ευρώπης είναι ότι στην μεν πρώτη οι μέσες ωριαίες ταχύτητες στον αυτοκινητόδρομο είναι μεταξύ 80-105 km/h ενώ στην δεύτερη οι ταχύτητες αυτές είναι 129-137 km/h. Αυτό σημαίνει ότι στις οδικές συνθήκες της Ευρώπης η μπαταρία αδειάζει πολύ γρήγορα, και έτσι χάνεται και ένα μεγάλο μέρος της αποτελεσματικότητας του συστήματος".

Θα μπορούσε να υπάρξει μία εξέλιξη των συστημάτων αλλά και των κινητήρων εσωτερικής καύσης για μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, όμως ως προς το αν μπορεί να εμφανιστεί μια αμιγώς ηλεκτρική έκδοση στην τρίτη γενιά του Qashqai η απάντηση ήταν ένα ξεκάθαρο "όχι". Αν αυτό γίνει σχετικά γρήγορα θα γίνει με ένα αυτοκίνητο που θα βασίζεται πάνω στο Ariya Concept και το οποίο θα μπορούσε να δώσει την τεχνογνωσία του σε μικρότερα μοντέλα.

Η πλατφόρμα CMF θα πρέπει να εκμοντερνιστεί ώστε να δεχτεί ηλεκτρική υποβοήθηση, και μαζί να αποκτήσει και την δυνατότητα να ενσωματώσει όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες της Nissan μεταξύ των οποίων και την τελευταίας γενιάς ημιαυτόνομη οδήγηση ProPilot. Μένει να δούμε αν όλα αυτά θα γίνουν πραγματικότητα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Παρίσι το φθινόπωρο όπου ίσως παρουσιαστεί και το ανανεωμένο Mitsubishi Outlander.