Χωρίς τελειωμό οι αποκαλύψεις για τον Carlos Ghosn


Ο Carlos Ghosn θα πληρώσει το παλάτι των Βερσαλλιών για έξοδα που σχετίζονται με το γαμήλιο πάρτι του, αφού η Renault ανακοίνωσε ότι ο πρώην πρόεδρος μπορεί να χρησιμοποίησε εσφαλμένα συμφωνία χορηγίας για να φιλοξενήσει την εκδήλωση.

  • 8/2/2019

Ο άλλοτε κραταιός ηγέτης της Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance θα πληρώσει λοιπόν το παλάτι, το οποίο με τη σειρά του θα αποζημιώσει τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία. Η είδηση ήρθε μια μέρα αφού η Renault δήλωσε ότι θα κατέθετε στις γαλλικές αρχές ότι ο Ghosn είχε λάβει «προσωπικό όφελος» αξίας 50.000 ευρώ που σχετίζεται με συμφωνία με το παλάτι. Το εύρημα ήταν μέρος ενός εσωτερικού ελέγχου και σηματοδότησε την πρώτη φορά που η Renault αποκάλυψε ενδεχόμενες ατασθαλίες από τον Ghosn, ο οποίος παραμένει σε φυλακή στο Τόκιο μετά από καταγγελίες για οικονομικά εγκλήματα εναντίον του από Ιάπωνες εισαγγελείς.

Το ποσό λέγεται ότι είναι το εκτιμώμενο κόστος της ενοικίασης των ιστορικών χώρων με σύμβαση που υπογράφηκε από τον Ghosn και που έδωσε το δικαίωμα στην αυτοκινητοβιομηχανία να πραγματοποιεί εταιρικές εκδηλώσεις στις Βερσαλλίες. Αυτός και η σύζυγός του, Carole, πραγματοποίησαν ένα φαντασμαγορικό πάρτι εκεί το 2016, το οποίο περιλάμβανε ηθοποιούς με κοστούμια εποχής. Το πάρτι έχει προβληθεί ευρέως ως απόδειξη του πλούσιου τρόπου ζωής του Ghosn όταν ήταν επικεφαλής της Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance. Πριν δημοσιοποιηθεί η απόφαση να επιστρέψει χρήματα στο παλάτι, ο δικηγόρος του στη Γαλλία, δήλωσε ότι ο Ghosn πλήρωσε για όλα τα έξοδα του γάμου του. "Ο χώρος των εκδηλώσεων στις Βερσαλλίες του δόθηκε χωρίς χρέωση και ο κ. Ghosn αγνοούσε ότι η χρήση του χώρου θα χρεωνόταν έναντι της χρήσης της Renault", έγραψε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Η Renault ξεκίνησε εσωτερική έρευνα τον Νοέμβριο, λίγο μετά τη σύλληψη του Ghosn. Μετά τις αποκαλύψεις των Βερσαλλιών, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε ότι η έρευνα "αρχίζει να έχει αποτελέσματα". Ο υπουργός είπε επίσης ότι θα ξεκινήσει ο έλεγχος στις επόμενες ημέρες των οικονομικών της RNBV, της ολλανδικής εταιρείας που διαχειρίζεται τη συμμαχία της Renault και της Nissan. Ήδη, οι εταιρείες εξετάζουν τις αμοιβές που καταβλήθηκαν σε συμβούλους από την εταιρεία, οι οποίες ανήλθαν σε περίπου 8,8 εκατομμύρια έως 16,5 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.