Χρόνος αναμονής για νέο αυτοκίνητο: Πόσο πρέπει να περιμένεις;


Οι χρόνοι παράδοσης των νέων μοντέλων έχουν πάρει την ανηφόρα και η κατάσταση δεν φαίνεται να ομαλοποιείται ούτε μέσα στο 2022. Πόσο καιρό είναι πρόθυμοι οι πελάτες να περιμένουν για νέα αυτοκίνητα.

  • 21/12/2021

Η παγιωμένη κρίση των ηλεκτρονικών chip κάνει τις παραδόσεις νέων αυτοκινήτων να γίνονται με το σταγονόμετρο, με μεγάλες αναμονές και καθυστερήσεις, με συνέπεια όλο και περισσότεροι πελάτες να αναζητούν μια ευκαιρία στα μεταχειρισμένα οχήματα ή να προτιμούν να περιμένουν. Μια μελέτη δείχνει πόσο καιρό ορισμένοι πελάτες είναι διατεθειμένοι να περιμένουν.

Σήμερα όποιος θέλει και έχει την διάθεση να παραγγείλει ένα καινούργιο αυτοκίνητο πρέπει να οπλιστεί με πολλή υπομονή, αφού μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, οι χρόνοι παράδοσης έχουν διπλασιαστεί και σε ορισμένα μοντέλα έχουν ήδη περάσει τους 15 μήνες. Η κατάσταση δεν αναμένεται ότι θα λυθεί το 2022 και τα μοντέλα που είναι ετοιμοπαράδοτα στις αντιπροσωπείες είναι πραγματικά ελάχιστα. Η κατάσταση φαίνεται πως θα έχει μια ομαλοποίηση μετά το 2023, επομένως οι εταιρείες έχουν επιλέξει διαφορετικούς δρόμους, από την κατάργηση εκδόσεων και εξοπλισμού μέχρι την καθυστέρηση της κυκλοφορίας πολλών νέων μοντέλων .

Μερικά ακριβά ηλεκτρικά μοντέλα έχουν πλέον περισσότερο από ένα χρόνο αναμονής. Έξι μήνες μετά την παραγγελία τους, δεν έχουν ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία παραγωγής, με την εταιρεία να αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις παραγγελίες. Οι πελάτες γνωρίζουν για αυτές τις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες, αλλά το ζήτημα είναι να γνωρίζουν πόσο καιρό πρέπει να περιμένουν για το αυτοκίνητο που έχουν παραγγείλει.

Σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες, για ένα μοντέλο που συγκεντρώνει τεράστιο αγοραστικό ενδιαφέρον στη χώρα μας και είναι το νέο Toyota Yaris Cross τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Τα πρώτα Yaris Cross θα παραδοθούν στους πελάτες που το έχουν ήδη παραγγείλει προς το τέλος του έτους, ωστόσο όσοι το παραγγείλουν τώρα θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο του 2022, λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στην παραγωγή από την έλλειψη ημιαγωγών.

Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα δημοφιλή μοντέλα στην ελληνική αγορά. Παράδειγμα τονέο Suzuki S-Cross, στο οποίο ο χρόνος παράδοσης, κυμαίνεται μεταξύ 2 και 6 μηνών, ανάλογα με την έκδοση, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας παραδόσεις μπορούν να γίνουν και μέσα στον Ιανουάριο για παραγγελίες που θα ξεκινήσουν άμεσα. Δεν είναι τυχαίο, ότι σε μια ενδεχόμενη αναζήτηση νέου αυτοκινήτου, πολλά μικρά μοντέλα πόλης όπως τα Fiat 500 και Panda, το Hyundai i10 και το Toyota Aygo μοιάζουν να έχουν εξαφανιστεί από τις αντιπροσωπείες και τις εγκαταστάσεις logistics των εταιρειών.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη ούτε σε πολυτελείς premium μάρκες όπως τις Audi και BMW. Το ηλεκτρικό Audi Q4 e-tron έχει χρόνους αναμονής που φτάνουν μέχρι τον Αύγουστο του 2022 ή ακόμα και το τέλος της επόμενης χρονιάς, ενώ η ηλεκτρική BMW i4 μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 15 μήνες αναμονής με τις πρώτες παραδόσεις να γίνονται στις αρχές του 2023.