Υβριδικό SUV των 33.690€ χωρίς όπισθεν - Δείτε ποιο είναι (video-photos)


Η οπισθοπορεία προϋποθέτει την ύπαρξη όπισθεν στο κιβώτιο ταχυτήτων. Ωστόσο, αυτό το υβριδικό SUV έχει... διαφορετική γνώμη!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 1/6/2023

Η κλιμάκωση των σχέσεων του κιβωτίου ταχυτήτων είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην οικονομική ή/και στη fun-to-drive οδήγηση ενός αυτοκινήτου.

Κιβώτια με «κοντές» σχέσεις, εξασφαλίζουν καλύτερη επιτάχυνση και είναι πιο «απολαυστικά» στην οδήγηση, σε αντίθεση με όσα έχουν μακριές σχέσεις, τα οποία, ωστόσο, ευνοούν τη χαμηλή κατανάλωση. Θεωρητικά τουλάχιστον, καθώς αν χρειάζεται συχνή αλλαγή σχέσεων (είτε χειροκίνητα είτε αυτόματα) προκειμένου να κινηθείς σβέλτα, τότε τα δεδομένα αλλάζουν.

Η σχετική κουβέντα αφορά, ασφαλώς, τις σχέσεις που κινούν το αυτοκίνητο προς τα εμπρός και αγνοεί εντελώς την όπισθεν. Σα να μην υπάρχει. Μόνο που στην περίπτωση των υβριδικών εκδόσεων του KIA Niro, αυτό ισχύει. Κυριολεκτικά!

Το τεχνολογικά προηγμένο hybrid crossover της KIA εφοδιάζεται με κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 6 σχέσεων δεύτερης γενιάς (6DCT) το οποίο δε διαθέτει όπισθεν. Όχι, αυτό δε σημαίνει ότι το Niro δεν μπορεί να κινηθεί προς τα πίσω. Ασφαλώς και μπορεί, όπως ασφαλώς και υπάρχει η επιλογή R στον περιστροφικό επιλογέα ταχυτήτων. Απλά η κίνηση αυτή δεν πραγματοποιείται με τον κλασικό τρόπο, μιας και το κιβώτιο δεν έχει γρανάζι όπισθεν.

Η οπισθοπορεία, λοιπόν, εξασφαλίζεται μέσω του υβριδικού χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Συγκεκριμένα, ο ηλεκτροκινητήρας είναι αυτός που αναλαμβάνει δράση, μιας και έχει τη δυνατότητα να περιστραφεί (και) ανάποδα χωρίς την ανάγκη συγκεκριμένου γραναζιού.

Η αντίστροφη περιστροφή του πραγματοποιείται στο γρανάζι της 1ης σχέσης του κιβωτίου. Διαγράφοντας ολόκληρο το μηχανικό σύστημα αναστροφής, το 6DCT Gen 2 έγινε ελαφρύτερο και πιο αποτελεσματικό. Εξοικονομήθηκαν 2,3 kg βάρους σε σχέση με το αντίστοιχο κιβώτιο πρώτης γενιάς, εξέλιξη πολύ σημαντική τόσο για την πλήρως υβριδική του έκδοση (HEV) των 141 PS όσο και για την plug-in hybrid των 183 PS.

KIA Niro, όπως McLaren Artura!

Η μείωση του βάρους είναι ακόμα πιο σημαντική για τα αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων, όπως η McLaren Artura, η οποία παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2021. Το plug-in υβριδικό supercar, με τον twin-turbo V6 κινητήρα 3,0 L που, μαζί με τον ηλεκτροκινητήρα, αποδίδει συνδυαστικά ισχύ 680 PS και 720 Nm ροπής, επίσης δεν διαθέτει όπισθεν.

Το σύστημα μετάδοσης φιλοξενεί στο εσωτερικό του τον ηλεκτροκινητήρα και έτσι το ολοκαίνουριο 8τάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη, χωρίς όπισθεν, είναι πιο ελαφρύ και πιο μικρό σε μέγεθος από το προηγούμενο 7τάχυτο κιβώτιο των V8 κινητήρων της McLaren.

Και στην περίπτωση του Artura, ο ηλεκτροκινητήρας έχει τη δυνατότητα αντίστροφης περιστροφής, με αποτέλεσμα να αναλαμβάνει αυτός την κίνηση προς τα πίσω. Μάλιστα, η McLaren έκανε και τις ενέργειες για να κατοχυρώσει ως δική της πατέντα τη συγκεκριμένη λειτουργία.

Βέβαια, για να μπορέσει να λειτουργήσει ο ηλεκτροκινητήρας θα πρέπει να έχει ενέργεια από την μπαταρία. Τι συμβαίνει, όμως, στην περίπτωση που η μπαταρία είναι άδεια; Δεν υπάρχει δυνατότητα οπισθοπορείας; Η McLaren δίνει την απάντηση, ξεκαθαρίζοντας ότι η μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 7,4 kWh, που χαρίζει αυτονομία 30 km, ουδέποτε φτάνει σε σημείο πλήρους αποφόρτισης.

Φροντίζουν γι’ αυτό μια σειρά λειτουργιών αποθήκευσης ισχύος, οι οποίες εξασφαλίζουν ότι πάντα υπάρχει ενέργεια για την τροφοδοσία της μίζας στην εκκίνηση, την κίνηση προς τα πίσω αλλά και την περίπτωση κατά την οποία το supercar μένει σταθμευμένο για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Δείτε αναλυτικά τη λειτουργία του κιβωτίου ταχυτήτων της McLaren στο παρακάτω video από τον λογαριασμό McLaren Automotive του YouTube.