Υπάρχει πιθανότητα συγχώνευσης της PSA με την FCA;


Ο χρόνος θα δείξει αν υπάρχει κάτι παραπάνω από φήμες και ευσεβείς πόθους. Οι μετοχές πάντως και των δύο κινήθηκαν ανοδικά.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 22/3/2019

Ο επικεφαλής της εταιρείας holding FFP που ανήκει στην οικογένεια Peugeot, ο Robert Peugeot, δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Les Echos πως θα υποστήριζε μια τυχόν συγχώνευση με τον ιταλο- αμερικανικό όμιλο της FCA. «Με αυτούς, όπως και με άλλους, οι πλανήτες θα μπορούσαν να ευθυγραμμιστούν», είπε ο Peugeot και παρόλο που από την πλευρά της FCA δεν υπήρξε καμία αντίδραση οι μετοχές των δύο ομίλων κινήθηκαν ανοδικά. Με αυτήν της FCA να αυξάνει την αξία της κατά 5,2% και αυτή της PSA κατά 2,7%.

Ενδιαφέρον είναι πως τις τελευταίες εβδομάδες τόσο ο επικεφαλής της PSA Carlos Tavares όσο και ο νέος ομόλογός του στην FCA Mike Manley δήλωσαν πως είναι ανοιχτοί σε συνεεργασίες. Μάλιστα ο Tavares είπε πως θεωρεί τις Fiat, General Motors και Jaguar Land Rover ως ιδανικούς συνεργάτες.

Με βάση πάντως τα τρέχοντα δεδομένα μια συνεργασία μεταξύ της PSA (Peugeot, Citroen, DS και Opel/ Vauxhall) και της FCA (όμιλος Fiat και όμιλος Chrysler) δείχνει να έχει νόημα. Και αυτό γιατί ο ιταλο- αμερικανικός όμιλος εμφανίζεται ιδιαίτερα ισχυρός στη σημαντική αγορά της Βορείου Αμερικής. Αντίστοιχα ο γαλλικός είναι ιδιαίτερα δυνατός στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις χώρες της οποίας αντιστοιχεί το 90% των πωλήσεών του.