Υποχρεωτική η χρήση γεννήτριας ήχου στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα


Η Ευρωπαϊκή Ένωση καθιστά με απόφασή της υποχρεωτική τη χρήση γεννήτριας ήχου στα ηλεκτροκίνητα οχήματα που θα προσφέρονται στη γηραιά ηπείρου από την 1η Ιουλίου του 2019.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΝΑΛΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 7/6/2019

Τέλος στα... αθόρυβα ηλεκτρικά αυτοκίνητα βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση καθιστώντας υποχρεωτική από την 1η Ιουλίου του 2019 τη χρήση γεννήτριας ήχου, η οποία θα επιτρέπει στα συγκεκριμένα οχήματα να γίνονται αντιληπτά από τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν οριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η γεννήτρια ήχου θα ενεργοποιείται αυτόματα και θα παραμένει ενεργή μέχρι την ταχύτητα των 20 χλμ./ώρα.

Η ένταση του ήχου θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 56 και 75 db ούτως ώστε να γίνεται αντιληπτή η παρουσία του αυτοκινήτου απ’ όσους κινούνται γύρω του.

Μάλιστα, η υποχρεωτική χρήση γεννήτριας ήχου αφορά και στα plug-in υβριδικά οχήματα, τα οποία υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορούν να κινηθούν με την αποκλειστική χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κοινοτική οδηγία που τίθεται σε ισχύ από τις αρχές Ιουλίου βρίσκεται υπό συζήτηση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο από το 2013, όταν η παρουσία ηλεκτροκίνητων οχημάτων στους δρόμους της γηραιάς ηπείρου δικαιολογούσε μια κάποια χαλαρότητα στον πλαίσιο στον τρόπο αντιμετώπισής τους.