Ζεματάνε οι ολοκαίνουργιες BMW M3 & M4 με έως 510 άλογα (video)


Ισχυρότερες, με χειροκίνητο κιβώτιο οι βασικές Μ3 & Μ4, με πισωκίνητη… τετρακίνηση και πολλά άλλα οι δύο καυτές BMW θα είναι διαθέσιμες από την ερχόμενη άνοιξη.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: BMW
  • 23/9/2020

Και προφανώς ποτέ άλλοτε δεν έχουν γραφτεί τόσα πολλά γύρω από την ιδιαίτερη σχεδίαση των δύο top εκδόσεων της «τριάρας» της BMW με επίκεντρο την εμφατική μάσκα στο μπροστινό μέρος. Κατά τα υπόλοιπα συναντάμε το γνωστό αεροδυναμικό M στιλ με τους αγριεμένους προφυλακτήρες, τις εισαγωγές του αέρα, τις διπλές απολήξεις στο πίσω μέρος, τους LED προβολείς, την κάρμπον οροφή, τις 18άρες μπροστά ζάντες (19άρες πίσω) κ.α. Προαιρετικά υπάρχουν διάφορα καλούδια, όπως το M Carbon πακέτο αμαξώματος ή οι τροχοί 19 και 20 ιντσών για τις Competition.

Στο εσωτερικό επικρατεί ανάλογη M αύρα που τονίζεται ακόμη περισσότερο στην Competition, ενώ τα σπορ καθίσματα έχουν για πρώτη φορά και εξαερισμό. Με το προαιρετικό πακέτο M Carbon τα καθίσματα είναι 9,5 kg ελαφρύτερα. Τα στάνταρ προγράμματα οδήγησης είναι δύο, τα Road και Sport, ενώ με το M Drive Professional προστίθεται και το Track. Επίσης, ο οδηγός έχει στη διάθεσή του το M Mode μπουτόν στο τιμόνι για γρήγορη επιλογή δύο εξατομικευμένα προφίλ οδήγησης.

Όπως είχαμε γράψει κάτω από το καπό υπάρχει ο twin-turbo τρίλιτρος εξακύλινδρος που αποδίδει 480 PS και 550 Nm με όριο στροφών στις 7.200 rpm. Με το πακέτο M Driver η διαδικασία του 0-100 km/h ολοκληρώνεται σε 4,2 sec με την τελική να φτάνει τα 290 km/h. Υπάρχει και η Competition με 510 PS και 650 Nm, ενώ αντίστοιχα το 0-100 πετυχαίνεται σε 3,9 sec με την τελική να είναι ίδια.'

Τα καλά νέα για τους petrolheads είναι πως οι βασικές εκδόσεις των M3 και M4 θα προσφέρονται στάνταρ με εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο (με λειτουργία rev-matching) και πίσω κίνηση. Το μηχανικό κιβώτιο ζυγίζει 22,7 kg λιγότερα από το αυτόματο της ZF, το οποίο είναι στάνταρ στις Competition με 8 σχέσεις (αντί για το 7άρι διπλόδισκο).

Φυσικά τα μεγάλα νέα στις νέας Μ3 και Μ4 είναι η εξελιγμένη τετρακίνηση xDrive με πισωκίνητα χαρακτηριστικά και πίσω διαφορικό Active M για τις Competition. Υπό κανονικές συνθήκες η κίνηση περνά πρωτίστως στους πίσω τροχούς και όποτε το απαιτήσουν οι καταστάσεις μεταφέρεται και στους μπροστά. Επίσης υπάρχει και επιλογή 2WD για αποκλειστική κατανομή της ροπής μόνο στους πίσω τροχούς.

Από εκεί και πέρα υπάρχει η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση, ενισχυμένα μπροστινά ψαλίδια με αυξημένο μετατρόχιο κατά 38 mm, πίσω ανάρτηση πολλαπλών σημείων, κρεμαγέρα M Servotronic, τα προαιρετικά  M Drive Professional με M Traction Control κ.α. Το σύστημα πέδησης περιλαμβάνει εξαπίστονα φρένα μπροστά 380 mm και μονοπίστονα πίσω 370 mm, ενώ υπάρχουν και μεγαλύτερα και ακριβότερα κάρμπον (400 mm και 380 mm, αντίστοιχα).

Ακολουθήστε το CAR AND DRIVER στο GOOGLE NEWS για να μαθαίνεται πρώτοι τις ειδήσεις που αξίζουν!