Ειδικές Διαδρομές στον Ελληνικό Μεσοπόλεμο - Δημήτριος Χόνδρος


Ο Δημήτριος Χόνδρος, εκ των ιδρυτικών μελών της ΕΛΠΑ, υπήρξε τακτικός Καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1912-1952), άνθρωπος με πλούσιο επιστημονικό, συγγραφικό και διδακτικό έργο.

  • 11/12/2013

Τον Χόνδρο, μαθητή του Άρνολντ Σόμμερφελντ (1868-1951) στο Μόναχο, με την τόσο σημαντική συνεισφορά στην ατομική και κβαντική Φυσική, προταθέντα 81 φορές για το Βραβείο Νόμπελ χωρίς ποτέ να του απονεμηθεί, συγκινούσαν όλες οι μηχανολογικές εφαρμογές της επιστήμης του και καταπιανόταν με όλα τα μηχανολογικά ζητήματα.

Από τους πρώτους αυτοκινητιστές της χώρας και πρώτος, τρόπον τινά, επίσημος χρονομέτρης της ΕΛΠΑ, παιδευόταν επισκευάζοντας ο ίδιος τη δική του θρυλική Σεβρολέτ με τον ιστορικό αριθμό 4444, πολλές φορές από χόμπυ. Το αυτοκίνητο στάθμευε μόνιμα έξω από την πλαϊνή πόρτα του Χημείου, στην οδό Μαυρομιχάλη. Πολύ τακτικά, όσοι περνούσαν από εκεί, έβλεπαν τον Χόνδρο ξαπλωμένο κάτω από το αυτοκίνητο πανευτυχή να το σκαλίζει. Αλλά και την ανεμοπορία πολύ ηγάπησε ο καθηγητής μας - υπήρξε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αεροπορικής Ένωσης Αθηνών.

Ο Χόνδρος συνδέεται, επίσης,  και με το πρώτο υδροπλάνο που έδρασε στην Ελλάδα, το Χένρυ Φάρμαν, τον «Δαίδαλο», του Δημήτρη Καμπέρου, στο οποίο είχαν προστεθεί πλωτήρες εγχωρίως σχεδιασθέντες από τον κ. Καθηγητή, ο οποίος συνδέθηκε φιλικά και με τον Αριστείδη Μωραϊτίνη - άλλος εμβληματικός χειριστής αεροσκαφών αυτός. Κατά μία εκδοχή, μάλιστα, οι πλωτήρες ήταν απορριπτόμενοι.

Στις 22 Ιουλίου 1943, ημέρα της ογκώδους διαδήλωσης «κατά της καθόδου των Βουλγάρων στη Μακεδονία», ο εκ Σερρών καταγόμενος δάσκαλος Χόνδρος συνήγειρε  του φοιτητές του. «Τι ζητούν οι Βούλγαροι στη Μακεδονία;», ρώτησε, πριν όλοι μαζί  οιστρηλατημένοι  ξεχυθούν στους δρόμους της Αθήνας.

Τον Ιούνιο του 1944, η ελληνική κυβέρνηση βομβάρδισε τη Μ19 με καταλόγους προσώπων τα οποία θα ήθελε να διαφύγουν από την Ελλάδα και να φτάσουν στο Κάιρο. Στον κατάλογο αυτόν, με τον Δημήτριο Χόνδρο, συναριθμούνται, μεταξύ άλλων, ο Άγγελος Σικελιανός, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο Γιώργος Θεοτοκάς, ο Νικόλαος Βέης.

Ο Χόνδρος, κατά την υποχώρηση του ΕΛΑΣ στα Δεκεμβριανά,   συνελήφθη όμηρος και βάδισε προς τα Κρώρα, όπως και ο Ανδρέας Εμπειρίκος ή ο Περικλής Σακελλάριος, σύζυγος της αδελφής της Λουκίας Πάππου.