Αυτονομία 647km για το Tesla Model S!


Με την έκδοση Model S Long Range Plus, η Tesla έσπασε πρώτη το φράγμα των 400 μιλίων αυτονομίας, αγγίζοντας τα 402 μίλια ή 647 χιλιόμετρα.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 16/6/2020

Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο, αφού μοντέλα με τέτοια αυτονομία μπορούν πρακτικά να κοιτάξουν στα μάτια τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα σύνολα (με τους όποιος περιορισμούς, βέβαια, στις υψηλές ταχύτητες, λόγω τεχνολογίας). Ταυτόχρονα, αντικατοπτρίζει την εμμονή της Tesla με την αποδοτικότητα και την ελαχιστοποίηση των ενεργειακών αναγκών.

Για να το πετύχει αυτό, ένας άξονας στον οποίο κινήθηκε ήταν αυτός της μείωσης του βάρους. Αρκετή από την τεχνογνωσία που απέκτησε στα Model 3 και Model Υ πέρασε στην εν λόγω έκδοση, χαρίζοντας ελαφρύτερα εξαρτήματα, συσσωρευτές, κινητήρες και καθίσματα. Παράλληλα, χρησιμοποίησε νέους αεροδυναμικούς τροχούς «Tempest» με ειδικά ελαστικά χαμηλής τριβής κύλισης, που κερδίζουν ένα επιπλέον 2% στη συνολική αυτονομία.

Αναφορικά με τον πίσω κινητήρα, αντικατέστησαν τη μηχανική αντλία του συστήματος λίπανσης με μία ηλεκτρική, η οποία βελτιστοποιεί τη λίπανση και ταυτόχρονα μειώνει τις τριβές. Επιπλέον βελτιώσεις υπήρξαν στο κιβώτιο ταχυτήτων και στους ηλεκτροκινητήρες, δίνοντας ένα επιπλέον 2% αυτονομίας. Άλλο ένα ποσοστό κερδίζεται με το νέο σύστημα HOLD, που συνδυάζει το αναγεννητικό φρένο του κινητήρα με τα κανονικά φρένα, επιστρέφοντας περισσότερη ενέργεια στο σύστημα κατά τη διαδικασία της πέδησης.

Με όλα αυτά, το Model S Long Range Plus κατάφερε να ξεπεράσει τα 400 μίλια/ 644 χιλιόμετρα. Μάλιστα, στην αρχική δοκιμή της ΕΡΑ (Environmental Protection Agency) έφτασε οριακά στα 391 μίλια, προκαλώντας την οργή του Elon Musk, που τους κατηγόρησε ότι άφησαν τα κλειδιά στο αυτοκίνητο, επιτρέποντας μία μικρή πτώση της ενέργειας κατά τη νύχτα. Με τα πολλά η δοκιμή επαναλήφθηκε, σημειώνοντας 402 μίλια ή 647 χιλιόμετρα αυτονομίας. Εδώ, αξίζει να σημειώσουμε ότι το αμέσως καλύτερο όχημα, από άποψης αυτονομίας, σύμφωνα με την ΕΡΑ, είναι το Tesla Model X, με 351 μίλια/ 565 χιλιόμετρα.