Έρχεται βελτιωμένο το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» - Χάθηκε ο στόχος για τα ηλεκτρικά ταξί (video)


Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που τρέχει αυτή την περίοδο το Υπουργείο Μεταφορών. Τι είπε για τα ηλεκτρικά λεωφορεία, το μετρό Θεσσαλονίκης και τα μεγάλα οδικά έργα.

  • ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 20/11/2023

Για όλους και για όλα μίλησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας στη συχνότητα του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά. Μεταξύ άλλων αποκάλυψε ότι θα υπάρξει νέο πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων το οποίο όμως θα στηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διορθωθούν οι ατέλειες των δύο πρώτων κύκλων.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία που θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στις συζητήσεις που έχει ξεκινήσει με τα ταξί για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση αλλά και τα μεγάλα οδικά έργα, όπως τον ΒΟΑΚ και τον Πάτρα-Πύργος.

Για τα λεωφορεία νέας τεχνολογίας που θα βγουν στους δρόμους:

«Υπήρχε ένας διαγωνισμός που ξεκίνησε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου τον οποίο και συνεχίζουμε. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει σε πρώτη φάση 250 ηλεκτρικά λεωφορεία των 12 m., 140 για την Αθήνα και 110 για τη Θεσσαλονίκη, ενώ προσδοκούμε μέχρι το τέλος του 2024 αρχές 2025 να έχουμε άλλα 300 λεωφορεία μόνο για την Αθήνα, φυσικού αερίου, 18 m. και 12 m. Επίσης ξεκινήσαμε έναν καινούργιο διαγωνισμό για άλλα 650 καινούργια λεωφορεία μέχρι το τέλος της τετραετίας, προκειμένου να έχουμε έναν καινούργιο στόλο σε όλη τη χώρα».

Για το νέο πρόγραμμα επιδότησης αγοράς EV«Κινούμαι Ηλεκτρικά 3»

«Σήμερα έχουμε 4 προγράμματα ηλεκτροκίνησης. Έχουμε το ‘Κινούμαι Ηλεκτρικά 2’, έχουμε για τα ταξί, έχουμε το ‘Φορτίζω Παντού’ και έχουμε το 'e-Astypalea’. Για το πρώτο πληρώθηκαν πολίτες την προηγούμενη εβδομάδα και θα πληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους άλλοι 900 συμπατριώτες μας. Άρα περίπου 5.000 πολίτες θα έχουν πληρωθεί φέτος. Στα ταξί δεν πηγαίνουμε πολύ καλά. Ο στόχος ήταν 2.000 ταξί να γίνουν ηλεκτρικά, ωστόσο αυτή τη στιγμή θα πληρώσουμε το πρώτο ηλεκτρικό ταξί. Οι αιτήσεις που έχουν γίνει και έχουν εγκριθεί είναι περίπου 37. Συζητάμε με τα ταξί να δούμε πώς θα βελτιώσουμε τα κίνητρα που είναι σημαντικά, 22.000 ευρώ ανά όχημα. Στο κέντρο της Αθήνας το 35% της κίνησης γίνεται με ταξί. Η συζήτηση που κάνουμε δεν έχει να κάνει μόνο με τα κίνητρα. Έχουν να κάνουν με τα σημεία φόρτισης αλλά και με μια σειρά από άλλα στοιχεία».

Από εκεί και πέρα αποκάλυψε ότι «ναι, θα υπάρχει 'Κινούμαι Ηλεκτρικά 3', ωστόσο πρέπει δούμε πρώτα πώς θα αξιοποιήσουμε τους αδιάθετους πόρους του ‘Κινούμαι Ηλεκτρικά 2’ και θα προχωρήσουμε σε ένα καλύτερο πρόγραμμα βλέποντας τις ατέλειες των δύο πρώτων κύκλων».

Τέλος, ο κ. Σταϊκούτρας αναφέρθηκε και στους νέους αυτοκινητόδρομους που κατασκευάζονται στη χώρα. Για το Πάτρα-Πύργος ανέφερε ότι το 2025 θα είναι έτοιμος και σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 26% του έργου. Για τον ΒΟΑΚ ετοιμάζονται να ανοίξουν οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές για το μεγάλο κομμάτι το οποίο βρίσκεται ακόμα σε εκρεμμότητα. Το μετρό Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και το πρώτο τρίμηνο του 2024 ένας οδηγός θα πηγαίνει από την Αθήνα μέχρι την Καλαμπάκα 45 λεπτά πιο γρήγορα μέσω του E65.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του υπουργού Μεταφορών στο παρακάτω video…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κινούμαι Ηλεκτρικά 2: Καταβλήθηκαν 1,2 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους του προγράμματος

Πέφτουν 80 εκατ. ευρώ και γεμίζει φορτιστές η Ελλάδα – 8.000 νέα σημεία μέχρι το 2025

Η Κινεζική εισβολή στην Ελλάδα μόλις ξεκίνησε