Euro NCAP: Το πιο ασφαλές αυτοκίνητο για το 2023 είναι ηλεκτρικό και δεν είναι ευρωπαϊκό (video)


Το επίσημο site του Euro NCAP παρουσιάζει τη λίστα με τα αυτοκίνητα που βαθμολογήθηκαν με 5 αστέρια για το 2023 και συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία στα crash tests.

  • ΦΩΤΟ: Euro NCAP, LEXUS
  • 16/10/2023

Τα τελευταία χρόνια η ασφάλεια που προσφέρει ένα αυτοκίνητο στους επιβάτες έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό, με τις εταιρείες να αναπτύσσουν συνεχώς νέα συστήματα και τεχνολογίες που βελτιώνουν τα μοντέλα τους στον συγκεκριμένο τομέα και τα κάνουν πιο ελκυστικά στο αγοραστικό κοινό.

Ειδικά η Ευρώπη δίνει μεγάλη σημασία σε αυτό τον τομέα και για αυτό τον λόγο δημιουργήθηκε το 1996 το Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) και το σύστημα αξιολόγησης 5 αστέρων που βοηθά τους οδηγούς να συγκρίνουν εύκολα τα νέα μοντέλα της αγοράς και να εντοπίζουν την ασφαλέστερη επιλογή για τις ανάγκες τους.

Η βαθμολογία του συστήματος καθορίζεται από μια σειρά δοκιμών πρόσκρουσης που γίνονται στα οχήματα και προσομοιώνουν οδηγικά σενάρια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον τραυματισμό ή ακόμα και τον θάνατο των επιβατών ή άλλων χρηστών του οδικού δικτύου.

Από τις δοκιμές που κάνει το Euro NCAP εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα για τις εμπρόσθιες προσκρούσεις σε κινούμενο και σταθερό αντικείμενο, τις πλάγιες προσκρούσεις, την αποτελεσματικότητα συγκράτησης των παιδιών, την ενεργοποίηση των αερόσακων, την παραμόρφωση του αυτοκινήτου και την απόκριση των συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού.

Μόλις ολοκληρωθούν τα crash tests συγκεντρώνονται τα δεδομένα και γίνεται αξιολόγηση σε τέσσερις πολύ συγκεκριμένους τομείς: την προστασία των ενήλικων επιβατών, την προστασία των παιδιών επιβατών, την προστασία των πεζών και την αξιολόγηση των συστημάτων ασφαλείας του αυτοκινήτου.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με τη βαθμολόγηση του κάθε τομέα από το 0 έως το 100 αλλά και με τα πολυπόθητα αστέρια που λαμβάνει κάθε μοντέλο και το συνοδεύει στην εμπορική του πορεία. Τα περισσότερα αστέρια που μπορεί να λάβει ένα όχημα είναι τα πέντε.

Μπαίνοντας κάποιος στο επίσημο site του Euro NCAP μπορεί να βρει τη λίστα με τα αυτοκίνητα που κέρδισαν τα πέντε αστέρια για το 2023 και τα οποία συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία. Εκεί θα διαπιστώσει ότι στην πρώτη θέση βρίσκεται το πρώτο μοντέλο της Lexus που σχεδιάστηκε εξαρχής ως ηλεκτρικό, το RZ.

Το Car and Driver είχε την ευκαιρία να το οδηγήσει πριν από μερικούς μήνες στη Μασσαλία και μπορείτε να διαβάσετε την αναλυτική δοκιμή πατώντας εδώ.

Το οικογενειακό crossover έχει κατασκευαστεί πάνω στην πλατφόρμα e_TNGA (την μοιράζεται με τα Toyota bZ4X και Subaru Solterra), με στόχο να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες προηγμένων τεχνολογιών που ενισχύουν την απόδοση και την οδηγική ευχαρίστηση, όπως υπαγορεύει η φιλοσοφία Lexus Electrified.

Έχει μήκος 4.805 mm, μεταξόνιο 2.850 mm και κοντούς προβόλους - 995 mm εμπρός, 960 mm πίσω. Το συνολικό ύψος είναι 1.635 mm και το πλάτος 1.895 mm (χωρίς τους εξωτερικούς καθρέπτες), ενώ η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ φτάνει τα 522 lt με όλα τα καθίσματα σε όρθια θέση.

Όσο για το εσωτερικό, χαρακτηρίζεται από τη φωτεινότητα και την άνεση, συνδυαστικά με απλότητα και πολυτέλεια, εκφράζοντας το πνεύμα φιλοξενίας Omotenashi της Lexus και την τεχνοτροπία των Takumi. Περισσότερες πληροφορίες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου και την αυτονομία του μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Στις δοκιμές του Euro NCAP το Lexus RZ τα πήγε περίφημα και αυτός είναι ο λόγος που είναι πλέον μόνο πρώτο στον σχετικό πίνακα για το 2023. Πιο αναλυτικά στην προστασία ενηλίκων και παιδιών πήρε 87%, στην προστασία των πεζών 84% ενώ στα συστήματα ασφαλείας 81%. Τέλος, έχει την αξία του να αναφερθεί ότι στη δεύτερη και την τρίτη θέση είναι δύο αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα της κινεζικής Nio, τα EL7 και ΕΤ5 αντίστοιχα.