Μάθετε τα πάντα για το νέο Lexus RZ (photos)


Το Car and Driver βρίσκεται στη Μασσαλία, για την παρουσίαση του μοντέλου με το οποίο η Lexus εισέρχεται δυναμικά στην κατηγορία των οικογενειακών crossover.

  • ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΜΑΣΣΑΛΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΜΕΡΤΕΚΗΣ
  • 21/2/2023

Στη Νότια Γαλλία, η Lexus παρουσίασε ένα νέο μοντέλο που αποτελεί ορόσημο για το brand, το αμιγώς ηλεκτρικό RZ 450e, το πρώτο αυτοκίνητο των Ιαπώνων που σχεδιάστηκε εξαρχής ως ηλεκτρικό όχημα.

Πρόκειται για το μοντέλο με το οποίο η Lexus εισέρχεται δυναμικά στην κατηγορία των οικογενειακών crossover, κατασκευασμένο σε αποκλειστική πλατφόρμα e_TNGA για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με στόχο να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες προηγμένων τεχνολογιών που ενισχύουν την απόδοση και την οδηγική ευχαρίστηση, όπως υπαγορεύει η φιλοσοφία Lexus Electrified.

Η σχεδίασή του αποτελεί εξέλιξη της φιλοσοφίας «Next Chapter» της Lexus, υιοθετώντας στοιχεία γνωστά και από άλλα νέα μοντέλα της, όπως το RX. Οι εξωτερικές επιφάνειες ακολουθούν το χαρακτηριστικό σχήμα αμαξώματος τύπου ατράκτου της Lexus, ενώ οι διαστάσεις του, το τοποθετούν ανάμεσα στα NX και RX.

Το RZ έχει μήκος 4.805 mm, μεταξόνιο 2.850 mm και κοντούς προβόλους - 995 mm εμπρός, 960 mm πίσω. Το συνολικό ύψος είναι 1.635 mm και το πλάτος 1.895 mm (χωρίς τους εξωτερικούς καθρέπτες), ενώ η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ φτάνει τα 522 lt με όλα τα καθίσματα σε όρθια θέση.

Όσο για το εσωτερικό, χαρακτηρίζεται από τη φωτεινότητα και την άνεση, συνδυαστικά με απλότητα και πολυτέλεια, εκφράζοντας το πνεύμα φιλοξενίας Omotenashi της Lexus και την τεχνοτροπία των Takumi.

Η διάταξη των χειριστηρίων και των πηγών πληροφοριών - κεντρική οθόνη πολυμέσων 14 ιντσών, όργανα, οθόνη πολλαπλών πληροφοριών και head-up display - απαιτούν ελάχιστες κινήσεις των χεριών και των ματιών, για πρόσβαση, λειτουργία και ανάγνωση, βοηθώντας τον οδηγό να παραμείνει συγκεντρωμένος στο δρόμο.

Μεταξύ των νέων τεχνολογιών που βελτιώνουν τη ζωή των επιβατών στο αυτοκίνητο, είναι η πανοραμική οροφή με θερμοανακλαστικές και θερμομονωτικές ιδιότητες, οι νέοι θερμαντήρες που λειτουργούν με ακτινοβολία για τους εμπρός επιβάτες και το νέο ηχοσύστημα Mark Levinson Premium Surround.

Όσο για τον οδηγό, έχει στη διάθεσή του μια γκάμα συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης οδήγησης, που περιλαμβάνουν την αποκλειστική λειτουργία Safe Exit Assist της Lexus, η οποία εμποδίζει το άνοιγμα των θυρών στην πορεία οχημάτων και δικυκλιστών που πλησιάζουν το όχημα από την πίσω του πλευρά. Επιπλέον, η Lexus θα εισάγει το steer-by-wire σύστημα διεύθυνσης (One Motion Grip) με τιμόνι τύπου yoke μέχρι το 2025.

Το RZ σηματοδοτεί την πρώτη εφαρμογή των νέων e-Axles της Lexus, των compact μοτέρ που χρησιμοποιούνται μπροστά και πίσω, τα οποία συνεργάζονται με το σύστημα ελέγχου της δύναμης μετάδοσης κίνησης DIRECT4 της Lexus σε όλους τους τροχούς.

Ο εμπρός κινητήρας παράγει ισχύ 204 PS (150 kW) και ο πίσω 109 PS (80 kW), αποδίδοντας σε συνδυασμό μέγιστη ισχύ 313 PS. Τα 0-100 km/h έρχονται σε 5,3 sec. ενώ η τελική ταχύτητα του crossover είναι 160 km/h.

Το RZ καταναλώνει 16,8 kWh / 100 km με τις ζάντες 18 ιντσών στην έκδοση Comfort και 18,7 kWh / 100 km με τις 20άρες ζάντες στην έκδοση Luxury, στο συνδυασμένο κύκλο WLTP.

Η μπαταρία ιόντων λιθίου έχει ενεργητική χωρητικότητα 71,4 kWh, με τη Lexus να ενημερώνει ότι αναμένεται να διατηρεί τουλάχιστον το 90% της χωρητικότητάς της μετά από 10 χρόνια οδήγησης. Η αυτονομία φτάνει τα 440 km στην έκδοση με τις 18άρες ζάντες και τα 395 km στην έκδοση με τις ζάντες 20 ιντσών.

Το RZ διαθέτει ενσωματωμένο φορτιστή 11 kW. Η φόρτιση της μπαταρίας σε τριφασική παροχή ρεύματος διαρκεί περίπου 6,5 ώρες - με μονοφασική παροχή ο χρόνος είναι περίπου 10 ώρες. Με σύνδεση σε σύστημα ταχείας φόρτισης συνεχούς ρεύματος, η επαναφόρτιση στο 80% μπορεί να πραγματοποιηθεί σε περίπου 30 λεπτά.

Το νέο Lexus RZ θα βρίσκεται στη χώρα μας στις αρχές Μαΐου, με τιμή εκκίνησης τα 69.900 ευρώ (δεν περιλαμβάνεται η κρατική επιδότηση των 8.000 ευρώ).

(Λόγω εμπάργκο δεν μπορούμε να σας μεταφέρουμε τις οδηγικές μας εντυπώσεις από το νέο RZ. Η σχετική απαγόρευση λήγει στις 13 Μαρτίου, οπότε μείνετε συντονισμένοι).