Η Subaru ανεβάζει ρυθμό προς την ηλεκτροκίνηση - Έρχονται 8 νέα EV μέχρι το 2028


Τα νέα ηλεκτρικά μοντέλα δε θα περιορίζονται μόνο στην κατηγορία των crossover/SUV, ενώ αρκετά πιθανή είναι η συνεργασία με την Toyota.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 3/8/2023

Μία-μία οι αυτοκινητοβιομηχανίας στρέφονται προς την ηλεκτροκίνηση και πλέον ήρθε και η σειρά της Subaru. Η ιαπωνική εταιρεία ανακοίνωσε το σχετικό πλάνο της, κατά τη διάρκεια παρουσίασης των τριμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων της.

Ο νέος CEO της φίρμας, Atsushi Osaki, επεσήμανε ότι μέχρι το 2030 θέλει τουλάχιστον οι μισές πωλήσεις της παγκοσμίως - περίπου 600.000 αντίγραφα - να προέρχονται από EV μοντέλα. Η συντριπτική πλειοψηφία τους θα κατασκευάζεται στις ΗΠΑ. Από το 2027 εκτιμά ότι θα έχουν βγει μαζικά από τη γραμμή παραγωγής και στοχεύει να πουλήσει περίπου 400.000 μέχρι το 2028.

Ο Osaki στοχεύει σε παγκόσμιες πωλήσεις 1,2 εκατ. οχημάτων το 2030. Στο πλαίσιο αυτό αναβαθμίστηκε σε 8 ο αριθμός των νέων EV που θα παρουσιαστούν, με αποτέλεσμα να λανσαριστούν τέσσερα ηλεκτρικά SUV μέχρι το 2026 (συμπεριλαμβανομένου του Solterra) και άλλα τέσσερα EV μέχρι το 2028.

Η Subaru οδηγήθηκε στην απόφαση να επιταχύνει τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης για EV τον τελευταίο χρόνο παγκοσμίως, σε επίπεδα που η ίδια δεν περίμενε. Μόνο στην Ευρώπη, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκαν κατά 45% στις 853.720 μονάδες το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Dataforce.

Έτσι, από το 2025 θα αρχίσει να κατασκευάζει EV στην Ιαπωνία, με δυνατότητα παραγωγής 200.000 μονάδων ετησίως και θα δημιουργήσει και δεύτερη ανάλογη μονάδα στη χώρα το 2027. Παράλληλα, σχεδιάζει από το 2027 ή το αργότερο το 2028 να προσθέσει και ένα αντίστοιχο εργοστάσιο στις ΗΠΑ.

Ο Osaki αρνήθηκε να δώσει περισσότερα στοιχεία για τα νέα ηλεκτρικά μοντέλα που θα παρουσιαστούν. Ωστόσο, με δεδομένο ότι ήδη έχει γίνει γνωστό ότι η νέα ηλεκτρική γκάμα θα περιλαμβάνει crossovers, επεσήμανε ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν και μοντέλα σε άλλες κατηγορίες αμαξώματος.

Όσο για τη συνεργασία με την Toyota; «Συνεργαζόμαστε μαζί της στο κομμάτι των EV για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, θα χρησιμοποιήσουμε αυτή την τεχνογνωσία για την παραγωγή BEV. Πρέπει ακόμη να εξετάσουμε εάν οι δύο εταιρείες θα κατασκευάσουν από κοινού ηλεκτρικά οχήματα στις ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Toyota αναμένεται να κατασκευάσει ένα νέο ηλεκτρικό crossover τριών σειρών το 2025 στο Κεντάκι για την Subaru, αφού πρώτα ξεκινήσει να κατασκευάζει τη δική της έκδοση, η οποία προς το παρόν ονομάζεται bZ5X.

Πριν από λίγες μέρες Subaru και Panasonic ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε συνομιλίες για τη δημιουργία μακροπρόθεσμης συνεργασίας, στο πλαίσιο της οποία η Panasonic θα προμηθεύει την αυτοκινητοβιομηχανία με μπαταρίες επόμενης γενιάς για EV.