Επίσημη πρεμιέρα για το ηλεκτρικό Subaru Solterra (Video)


Η Subaru παρουσίασε και επίσημα το πρώτο της ηλεκτρικό μοντέλο, το Solterra. Είναι ένα τετρακίνητο SUV, το οποίο μοιράζεται πολλά κοινά στοιχεία και είναι εξελιγμένο μαζί με το Toyota bz4X. Πότε θα έρθει στην Ευρώπη.

  • 11/11/2021

Η επίσημη πρεμιέρα του πρώτου ηλεκτρικού μοντέλου της Subaru είναι γεγονός. Το νέο Solterra  θα αποκαλυφθεί και μπροστά στο κοινό την επόμενη εβδομάδα στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Los Angeles.

Το Solterra  είναι το πρώτο μοντέλο της Subaru  που σχεδιάστηκε από την αρχή ως αμιγώς ηλεκτρικό, ενώ εξελίχθηκε από κοινού με την Toyota  και το δικό της αδελφό μοντέλο bz4X, που παρουσιάστηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες.

Όπως είναι αναμενόμενο οι αισθητικές διαφοροποιήσεις των δύο αδελφών μοντέλων είναι ελάχιστες και εντοπίζονται κυρίως στην εμπρός εξαγωνική «κλειστή» μάσκα που δίνει ένα πιο δυναμικό πρόσωπο και φέρει το σήμα της Subaru  και στα εμπρός και πίσω φώτα LED με την διαφορετική φωτεινή «υπογραφή».

Το νέο Solterra βασίζεται στην αποκλειστικά ηλεκτροκίνητη πλατφόρμα e-TNGA, την οποία εξέλιξαν από κοινού η Toyota  με τη Subaru. Αναμενόμενα, οι εξωτερικές διαστάσεις των δύο ιαπωνικών μοντέλων είναι ταυτόσημες. Το μήκος του νέου Solterraφτάνει τα 4,690 μέτρα, (πολύ κοντά σε αυτό του Forester), το πλάτος τα 1,860, το ύψος τα 1,65 και το μεταξόνιο τα 2.850 χιλιοστά, με αποτέλεσμα οι χώροι για επιβάτες και αποσκευές να είναι αρκετά πλούσιοι.

Ο εσωτερικός του κόσμος επίσης διαφοροποιείται ελάχιστα από το Toyota bz4X και στο κέντρο του ταμπλό κυριαρχεί η μεγάλη οθόνη του συστήματος infotainment και ο σχετικά μικρός σε μέγεθος ψηφιακός πίνακας οργάνων που βρίσκεται πάνω από το τιμόνι στο οπτικό πεδίο του οδηγού.

Όπως είναι αναμενόμενο το Subaru Solterra θα είναι διαθέσιμο και ως τετρακίνητο με το σύστημα μετάδοσης AWD-Χ της μάρκας. Η τετρακίνητη εκδοχή θα εξοπλίζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα σε κάθε άξονα και συνδυαστική απόδοση 160 kW (218 ίπποι). Παράλληλα, θα υπάρχει και προσθιοκίνητη εκδοχή με έναν ηλεκτροκινητήρα και απόδοση 204 ίππων.

Η μπαταρία λιθίου και των δύο εκδόσεων θα έχει ενεργειακή χωρητικότητα 71,4 kWh και θα προσφέρει μέγιστη αυτονομία της τάξης των 460 χιλιομέτρων για την 4κίνητη έκδοση, η οποία θα εκτοξεύεται στα 530 χιλιόμετρα στην 2κίνητη. Το βάρος αγγίζει τα 2.020 κιλά στην 4κίνητη έκδοση, όπως ανακοινώνει η Subaru. H φόρτιση της μπαταρίας θα είναι δυνατή και σε ταχυφορτιστή DC συνεχούς ρεύματος των 150 kW και η φόρτιση έως το 80% της χωρητικότητάς της δεν θα διαρκεί πάνω από 30 λεπτά.

Η επίσημη πρεμιέρα του νέου Subaru Solterra θα γίνει στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Los Angeles, όπως αναφέραμε και η έλευσή του στην Ευρώπη θα ακολουθήσει στα μέσα του 2022.