Ηλεκτρικά λεωφορεία: Η «κυρίαρχος» Yutong φέρνει ακόμη 50 οχήματα στη Θεσσαλονίκη


Η κινεζική εταιρεία Yutong κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό του Υπουργείου Υποδομών και μεταφορών και θα ενισχύει τον στόλο αμιγώς ηλεκτρικών λεωφορείων της Θεσσαλονίκης με 50 επιπλέον οχήματα.

  • ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 3/10/2025

Η Yutong μοιάζει να είναι για ακόμη μία φορά η κυρίαρχος στον τομέα των διαγωνισμών λεωφορείων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του capital.gr, η κινεζική εταιρεία, που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τον Όμιλο Κοπελούζου, είναι εκείνη που θα ενισχύσει τον στόλο των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης με 50 νέα, αμιγώς ηλεκτρικά λεωφορεία.

Πρόκειται για αρθρωτά οχήματα μήκους 18 μέτρων έκαστο, τα οποία θα προσφέρουν έως 200 km ηλεκτρικής αυτονομίας και θα μπορούν να φιλοξενούν έως 118 επιβάτες. Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι τα λεωφορεία θα εξυπηρετούν τις περιοχές της Θεσσαλονίκης που δεν καλύπτονται από τη λειτουργία του Μετρό, το οποίο θα κάνει έναν μήνα «διακοπές», όπως ανακοινώθηκε πλέον και επίσημα.

Η συνολική χρηματοδότηση για την προμήθειά τους ανέρχεται σε 37,5 εκατομμύρια ευρώ και καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με τη Yutong να κερδίζει τον διαγωνισμό απέναντι στους «συμπατριώτες» της, BYD και Zhotong. Η παράδοση πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2026, όπως ορίζει το Ταμείο.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που θα δούμε λεωφορεία της Yutong στους δρόμους της χώρας, αφού απο τον Μάιο του 2024 έχουν ενταχθεί στον στόλο της Αθήνας και πλέον ο αριθμός τους ανέρχεται στα 140, ενώ ακόμη 110 οχήματα ήδη κυκλοφορούν στη Θεσσαλονίκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός των λεωφορείων της Yutong, έχει δρομολογηθεί επίσης η προμήθεια 100 αμιγώς ηλεκτρικών λεωφορείων τύπου Midi, μήκους 18 μέτρων, όπως και 50 ακόμη οχημάτων, εξοπλισμένα με τεχνολογία υδρογόνου. Αυτές οι προσθήκες αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό των στόλων λεωφορείων τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη, με το βλέμμα στραμμένο στις νέες τεχνολογίες και τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν τέσσερα αμαξοστάσια λεωφορείων με υποδομές φόρτισης, σε ένα εκ των οποίων το Car and Driver έκανε «αυτοψία» πριν μερικούς μήνες, καταγράφοντας τις αλλαγές που θα έρθουν στον τομέα των συγκοινωνιών. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΥ, Στέφανος Αγιάσογλου, κατά τη διάρκεια του 8ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών ITC 2025, κινούνται οι διαδικασίες για την προμήθεια επιπλέον λεωφορείων μέχρι το 2027.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επίσημο: 24ωρη λειτουργία Μετρό, Τραμ και Λεωφορείων της Αττικής κάθε Σάββατο - Δείτε τα δρομολόγια

Αττική: Πώς ανταποκρίθηκαν τα ηλεκτρικά λεωφορεία τις ημέρες με τον βαρύ καύσωνα;

Τα αλλάζει όλα ο νέος ΚΟΚ - Αυτά τα ταξί θα μπαίνουν στις λεωφορειολωρίδες