Κίνα: Στα «κάγκελα» οι κάτοχοι των Tesla για τις μεγάλες εκπτώσεις που ανακοίνωσε η εταιρεία (video)


Έντονες διαμαρτυρίες σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο σε πολλές κινεζικές εκθέσεις της Tesla, με τους κατόχους να αντιδρούν στη ραγδαία πτώση της αξίας των οχημάτων τους. 

  • 9/1/2023

Η απόφαση της Tesla να προχωρήσει σε μεγάλες εκπτώσεις στην Κίνα για να τονώσει τις πεσμένες πωλήσεις, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από οδηγούς που έχουν ήδη στην κατοχή τους μοντέλα της φίρμας.

Όπως έγινε γνωστό το περασμένο Σαββατοκύριακο εκατοντάδες ιδιοκτήτες οχημάτων Tesla κατέκλυσαν τις εκθέσεις της εταιρείας διαμαρτυρόμενοι για αυτή την εξέλιξη αφού θεωρούν ότι πλήρωσαν τον... κούκο αηδόνι και πλέον η αξία των οχημάτων τους κατρακυλά, με τους ίδιους να είναι οι μεγάλοι χαμένοι.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Tesla έχει μειώσει δύο φορές τις τιμές των μοντέλων της στην Κίνα τους τελευταίους τρεις μήνες, με τους ιδιοκτήτες να σημειώνουν ότι δεν περίμεναν ποτέ ότι η αξία των αυτοκινήτων τους να μειωθεί τόσο πολύ, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα τα ξένα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι πολλοί από τους ιδιοκτήτες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις είχαν παραλάβει τα οχήματά τους πριν από μερικές εβδομάδες και ενώ τα είχαν πληρώσει στην αρχική, υψηλή τιμή όταν ολοκλήρωσαν την παραγγελία τους. Έτσι βρέθηκαν ξαφνικά να έχουν στην κατοχή τους ένα νέο αυτοκίνητο για το οποίο πλήρωσαν περισσότερα χρήματα από τη σημερινή του αξία.

Οι διαμαρτυρόμενοι ιδιοκτήτες παρέδωσαν μια λίστα με αιτήματα προς την Tesla μεταξύ των οποίων ήταν και η επιστροφή ενός μέρους του επιπλέον ποσού που πλήρωσαν.

Η διοίκηση της Tesla παρέλαβε τη λίστα και η επίσημη απάντηση αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες. Πάντως οι πληροφορίες που έρχονται από την Κίνα αναφέρουν ότι η εταιρεία δεν σκοπεύει να επιστρέψει χρήματα στους διαμαρτυρόμενους ιδιοκτήτες και ίσως να προσπαθήσει να βρει μια άλλη λύση προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις.

Τέλος, θυμίζουμε ότι η κινεζική αγορά είναι μία από τις πιο επικερδείς για την Tesla αφού το 2021 αντιπροσώπευε το 1/3 των παγκόσμιων πωλήσεων της εταιρείας. Την ίδια στιγμή το εργοστάσιο στη Σαγκάη απασχολεί περίπου 20.000 εργαζόμενους και είναι η πιο παραγωγική και πιο κερδοφόρα μονάδα της εταιρείας παγκοσμίως.