Lightyear 0: Τα όνειρα για το ηλιακό αυτοκίνητο έγιναν «εφιάλτης» - Η πτώχευση που έφερε τα πάνω-κάτω


«Παγώνει» η παραγωγή του Lightyear 0, μόλις δύο μήνες μετά την έναρξή της, με το αρχικό πλάνο να αλλάζει από την πτώχευση της εταιρείας που είχε αναλάβει την κατασκευή του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: LIGHTYEAR
  • 27/1/2023

Το Lightyear 0 μπήκε στην παραγωγή σχεδόν πριν δύο μήνες, με την εταιρεία να ανακοινώνει την «αλμυρή» της τιμή που άγγιζε τα 250.000 ευρώ. Κι όμως, πριν καλά καλά ξεκινήσει να ρολάρει η γραμμή παραγωγής του ηλεκτρικού μοντέλου που κινείται με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας, η Lightyear ανακοίνωσε τη διακοπή της παραγωγής, προκειμένου να επικεντρωθεί στο επόμενο μοντέλο της, το Lightyear 2, που αναμένεται να καταφτάσει το 2025.

Το επερχόμενο μοντέλο της ολλανδικής εταιρείας λέγεται ότι θα μοιάζει πολύ με το Lightyear 0, παρόλο που το κόστος του θα είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό του «προγόνου» του, χωρίς να ξεπερνά τα 40.000 ευρώ.

Η Lightyear teasαρε το δεύτερο ηλιακό της εγχείρημα στην φετινή CES, αφού πρώτα είχε κάνει τη σχετική ανακοίνωση πριν δύο χρόνια, το 2021. Η διακοπή και τελικά ματαίωση της παραγωγής του Lightyear 0 ήταν μία δύσκολη απόφαση, σύμφωνα με την εταιρεία, και ήρθε μετά από τα οικονομικά προβλήματα που επέφερε η χρεοκοπία της μητρικής εταιρείας που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή της LightyearAtlas Technologies BV.

Το Lightyear 2 θα φέρει την ίδια τεχνολογία με το πρώτο μοντέλο της start-up, με τους Ολλανδούς να συνεχίζουν να επικεντρώνονται στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας. Σύμφωνα με τους ίδιους, το EV θα έχει αυτονομία που θα φτάνει έως και τα 805 km με μία φόρτιση

Περισσότερες λεπτομέρειες για το ηλιακό όχημα θα ανακοινωθούν μέσα στο τρέχον έτος, αν η Lightyear καταφέρει να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή. Καλό είναι να σημειωθεί ότι το τέλος της παραγωγής του Lightyear 0, λίγους μόλις μήνες μετά την έναρξή της, ενδεχομένως να δημιουργήσει περαιτέρω οικονομικές προκλήσεις για την εταιρεία, αφού όσοι είχαν δηλώσει ήδη το ενδιαφέρον τους για το EV, κι είχαν ήδη καταβάλει το απαραίτητο χρηματικό ποσό για την προπαραγγελία, θα είναι -δικαίως- εκνευρισμένοι.