Με τι θα μας… ηλεκτρίσει η Ford στο Goodwood Festival of Speed; (Video)


Η Ford δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο Twitter ένα σύντομο βίντεο για ένα νέο ηλεκτροκίνητο μοντέλο που θα παρουσιάσει στο εφετινό φεστιβάλ Goodwood διατηρώντας όμως το μυστήριο για τι θα είναι αυτό.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 10/6/2022

Στο μικρής διάρκειας βίντεο, το οποίο μπορούμε να δούμε παρακάτω, εμφανίζεται ένα αγωνιστικό κράνος, το λογότυπο του αγωνιστικού τμήματος Ford Performance όπως και αυτό της Ford Pro, δηλαδή του τμήματος των επαγγελματικών οχημάτων της «Μπλε Οβάλ». 

Το γεγονός αυτό αυξάνει το ενδιαφέρον αλλά και την ανυπομονησία περί τίνος πρόκειται. Κρίνοντας από την ελάχιστη περιγραφή της εταιρείας, προφανώς θα είναι ένα ηλεκτροκίνητο όχημα. Κι εδώ αρχίζουν οι εικασίες. Κάποιοι θεωρούν ότι θα πρόκειται για ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο βαν επιδόσεων ή ακόμα και αγωνιστικό. Μάλιστα, δεν παραβλέπουν ότι η παρουσίασή του θα πραγματοποιηθεί λίγο καιρό μετά από αυτή του νέου e-Transit, της αμιγώς ηλεκτρικής έκδοσης του επαγγελματικού μοντέλου.  

Η Ford έχει σχετική παράδοση στη δημιουργία τέτοιων οχημάτων. Η πρώτη φορά που το έπραξε ήταν το 1971 όταν παρουσίασε το πρώτο Transit Supervan, όπως το ονόμασε χαρακτηριστικά. Βασιζόταν στο σασί του GT40, είχε τον ίδιο V8 κινητήρα που απέδιδε 441 PS και είχε τελική ταχύτητα 240 km/h.

Το 1984, η Ford παρουσίασε το Transit Supervan Mk II που διέθετε τον χωρητικότητας 3,9 λίτρων V8 κινητήρα της Cosworth ο οποίος χρησιμοποιούνταν στο αγωνιστικό C100 για τις «24 Ώρες του Le Mans». Η απόδοσή του έφτανε τους 600 PS και σημείωσε τελική ταχύτητα 280 km/h.

Τέλος, το 1994 παρουσιάστηκε το Transit Supervan Mk III το οποίο είχε το σασί του Mk II αλλά το αμάξωμα του Transit εκείνης της εποχής. Ο κινητήρας του προεχόταν από τον χωρητικότητας 3,5 λίτρων που χρησιμοποιούσε η εταιρεία στα μονοθέσιά της στη Formula 1 και απέδιδε 650 PS.