Mercedes: Η πρώτη ηλεκτρική AMG θα έχει... τετραψήφια ιπποδύναμη


Οι Γερμανοί ετοιμάζονται να παρουσιάσουν το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό τους μοντέλο, το οποίο αναμένεται να έχει ισχύ και χειρισμό που θα θυμίζουν την Mercedes-AMG One.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Mercedes-Benz Group
  • 2/11/2023

Το πιο κοντά που έχουμε φτάσει στο να δούμε ένα αμιγώς ηλεκτρικό δημιούργημα της AMG να περνά σε μαζική παραγωγή είναι η SLS AMG Electric Drive που παρουσιάστηκε το 2013 από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Μόλις 9 μονάδες του πουλήθηκαν, καθιστώντας το ένα από τα πιο σπάνια οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους.

Μία δεκαετία αργότερα, και το επόμενο βήμα των Γερμανών προς την ηλεκτροκίνηση μοιάζει να έχει μείνει μετέωρο. Η πλατφόρμα AMG.EA βρίσκεται στα σκαριά εδώ κι καιρό, με την Mercedes να αποκαλύπτει πριν περίπου έναν χρόνο το Vision AMG Concept, δίνοντας στο κοινό μια γεύση για το πρώτο EV της AMG.

Η ημερομηνία λανσαρίσματος πλησιάζει, αφού κατά την παρουσίαση του AMG Vision, οι άνθρωποι της εταιρείας είχαν ανακοινώσει ότι η έκδοση παραγωγής θα καταφτάσει το 2025. Παρ' όλ' αυτά, ελάχιστες είναι οι πληροφορίες που γνωρίζουμε σχετικά.

Φως στην υπόθεση έρχεται να ρίξει το βρετανικό Autocar, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του οποίου το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της AMG θα έχει... τρομακτική ισχύ. Αυτό το στοιχείο προέρχεται από την Yasa, μια βρετανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτροκινητήρων, με την οποία η Mercedes είχε συνεργαστεί το 2021 για τη δημιουργία του Vision AMG, το οποίο έφερε τον Axial Flux Motor της εταιρείας.

Οι Βρετανοί αναφέρουν ότι η AMG θα χρησιμοποιήσει έναν ηλεκτροκινητήρα που ζυγίζει μόλις 24 kg κι αποδίδει 480 PS και 800 Nm ροπής. Τοποθετώντας δύο τέτοιους ηλεκτροκινητήρες, έναν στο μπροστινό, κι έναν στο πίσω μέρος, το ηλεκτρικό sedan που ετοιμάζουν οι Γερμανοί θα μπορούσε σχεδόν να αγγίξει τα 1.000 PS. Όσο για τη ροπή, πρόκειται να φτάσει έως και τα 1.600 Nm, προσφέροντας επιδόσεις που βρίσκει κανείς μόνο σε supercars.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε πόσα km/h έπιασε η Mercedes-AMG S63 E Performance στην Autobahn (video)

Ετοιμάζεται ντοκιμαντέρ για τη Mercedes-AMG One - Δείτε το τρέιλερ (video)

Mercedes-AMG GT Coupe: Με 585 PS, τετρακίνηση και διάταξη 2 συν 2 (photos)