Νέα Volkswagen ID.4 και ID.5: Περισσότερη ισχύς, μεγαλύτερη αυτονομία και αναβαθμισμένες τεχνολογίες (photos)


Η γερμανική φίρμα αναβάθμισε τα ηλεκτρικά SUV, που πλέον έχουν μεγαλύτερη οθόνη infotainment, νέο μενού, είναι πιο ισχυρά και έχουν περισσότερη αυτονομία.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: VOLKSWAGEN AG
  • 11/10/2023

H Volkswagen ανακοίνωσε μια σειρά αναβαθμίσεων για τα ηλεκτρικά ID.4 και ID.5 εν όψει του 2024, οι οποίες περιλαμβάνουν ισχυρότερη απόδοση, μεγαλύτερη αυτονομία, ταχύτερους χρόνους φόρτισης και πλήρως αναβαθμισμένο σύστημα infotainment, με μεγαλύτερη οθόνη και νέο software.

Όλες οι εκδόσεις Pro και GTX διαθέτουν, πλέον, τον καινούριο, ισχυρότερο, ηλεκτροκινητήρα που τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στο ID.7 και αποδίδει 286 PS και έως 550 Nm, ενώ συμβάλει και στη μειωμένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Έτσι, η αυτονομία του ID.4 Pro αυξάνεται στα 550 km (από 533 km), ενώ το coupe ID.5 Pro μπορεί να έχει αυτονομία έως και 556 km (αυξημένη κατά 11 km σε σχέση με την τρέχουσα έκδοση). Μάλιστα, η γερμανική φίρμα αναφέρει ότι στη γερμανική αγορά τα νέα μοντέλα θα διατίθενται με τις ίδιες βασικές τιμές με τους προκατόχους τους.

Όλα τα μοντέλα ID.4 και ID.5 που διαθέτουν τη νέα μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 77 kWh έχουν το νέο ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα, κάτι που σημαίνει ότι πλέον τα πισωκίνητα ID.4 Pro και ID.5 Pro παρουσιάζουν αύξηση ισχύος 82 PS (286 PS έναντι 204 PS).

Ανάλογα σημαντική είναι και η βελτίωση της ροπής, από τα 310 Nm στα 545 Nm. Με το νέο ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα, η τετρακίνητη έκδοση ID.4 Pro 4MOTION έχει πλέον συνολική ισχύ 286 PS (από 265 PS).

Τα πισωκίνητα ID.4 και ID.5 συνεχίζουν να υποστηρίζουν φόρτιση 135 kW, ωστόσο στις τετρακίνητες εκδόσεις, η δυνατότητα αυτή ανέβηκε από τα 135 στα 175 kW. Έτσι, κερδίζουν 178 km αυτονομίας μέσα σε φόρτιση περίπου 10 λεπτών. Για τη βασική έκδοση ID.4 Pure με τη μπαταρία των 52 kWh, η δυνατότητα φόρτισης ανέβηκε στα 115 kW (από 110 kW).

Ενισχυμένες θα είναι και οι εκδόσεις επιδόσεων GTX και για τα δύο SUV. Με συνολική ισχύ 340 PS (έναντι 299 PS των υπαρχόντων παραλλαγών), τα 0-100 km/h έρχονται πλέον σε 5,4 sec. (από 6,3 sec.) ενώ η τελική ταχύτητά τους διατηρείται στα 180 km/h. Ωστόσο, σε αυτό το νούμερο φτάνουν, πλέον και οι εκδόσεις Pro, «κερδίζοντας» 20 km/h.

Αντίθετα, για το βασικό μοντέλο ID.4, δεν υπάρχουν αναβαθμίσεις. Η απόδοση είναι 170 PS με την τελική ταχύτητα να παραμένει στα 160 km/h.

Για να συμπληρώσει τα νέα συστήματα μετάδοσης κίνησης, η Volkswagen έχει βελτιώσει τη λειτουργία του συστήματος προσαρμοζόμενου ελέγχου του πλαισίου, το οποίο διατίθεται προαιρετικά και σχεδίασε το Vehicle Dynamics Manager για μεγαλύτερη «ισορροπία» μεταξύ άνεσης και δυναμικής οδήγησης.

Ωστόσο, μπαίνοντας στα νέα ID.4 και ID.5 και πριν αρχίσει να τα οδηγεί ώστε να αντιληφθεί όλες τις προαναφερθείσες βελτιώσεις, ο οδηγός αντιλαμβάνεται αμέσως τις αναβαθμίσεις στο εσωτερικό. Τα δύο μοντέλα είναι εξοπλισμένα με ένα νέο στάνταρ σύστημα infotainment με διαγώνιο οθόνης που έχει αυξηθεί στις 12,9 ίντσες και διαθέτει ολοκαίνουριο λογισμικό τελευταίας γενιάς. Έτσι, υπάρχει μια νέα δομή μενού, ενώ το Digital Cockpit με τα ψηφιακά όργανα και το προαιρετικό head-up display επαυξημένης πραγματικότητας επίσης έχουν αναβαθμιστεί.

Νέο είναι και το τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών, ενώ οι διακόπτες αφής για τον κλιματισμό και τον έλεγχο της έντασης του ήχου είναι, πλέον, φωτιζόμενοι. Επιπλέον, ακολουθώντας τα πρότυπα του ID.7, ο επιλογέας των drive modes έχει φύγει από το περίβλημα του Digital Cockpit και έχει τοποθετηθεί στην κολώνα του τιμονιού, δημιουργώντας το χώρο για τη μεγαλύτερη οθόνη του συστήματος infotainment.

Καινούριος είναι και ο φωνητικός οδηγός IDA, που ανταποκρίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια στις φωνητικές εντολές. Τέλος, η Volkswagen προσφέρει επίσης ένα νέο premium ηχοσύστημα 480 Watt από την Harman Kardon και 10 ηχεία (συμπεριλαμβανομένων κεντρικού ηχείου και subwoofer) προαιρετικά και για τα δύο μοντέλα.

Οι προπαραγγελίες των νέων ID.4 και ID.5 είναι ήδη εφικτές στην αγορά της Γερμανίας, με τις αρχικές τιμές να παραμένουν σταθερές και να ξεκινούν από 40.335 €.